2022. Január 27. Csütörtök  Angelika

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Csontváry Kosztka Tivadarról írt könyvet W. Barna Erika kézíráskutató

Bemutatták W. Barna Erika kézíráskutató, grafoterapeuta ,,A sorssal nem lehet tréfálni" című, Csontváry Kosztka Tivadar személyiségét írásai és kézírása alapján elemző könyvét az egyik belvárosi könyvesboltban. A szerzővel Dr. Turai Gábor Kamil esztéta, művészetfilozófus beszélgetett.

,,Csontváry Kosztka Tivadart, a festőművészt, széles körben csodálják, tisztelik a világban, de meglehetősen kevesen ismerik őt, mint gondolkodót, társadalomreformert, életmód-tanácsadót, tudóst és tisztán látó tanítót, látnokot. Viszonylag gazdag - gyakran egymással merőben ellentétes nézőpontú - szakirodalom méltatja a művészetét, de hiányoznak a festő valódi lényét feltáró személyiségelemzések" - így ajánlja Dr. Turai Gábor Kamil a könyvet, amelynek létrejöttét húsz év kutatómunkája előzte meg.

W. Barna Erikának annak idején Pap Gábor művészettörténész tanácsolta közös, Csontváryról szóló előadásuk után, hogy amivel Erika akkor készült, jegyezze le, és bővítse ki könyvvé. A mű húsz évvel később, hosszas kutatások után, megszületett. Címe: ,,A sorssal nem lehet tréfálni" - Csontváry Kosztka Tivadar személyiségéről írásai és kézírása alapján. A megjelenés aktualitását adja, hogy 2019-ben lesz a festőművész halálának 100. évfordulója.

A pénteki könyvbemutatón szó esett a gyógyszerészből lett festőművész elhívás-élményéről. Az ifjú patikussegéd 28 évesen egyszer egy vény hátoldalára rajzolta a túloldalon látott ökrös szekeret, amelyet látva, főnöke felkiáltott: ,,Hisz maga festőnek született!" Ekkor Csontváry egy nagyon misztikus, intenzív belső sugallatot kapott.

,,Te leszel a világ legnagyobb napút-festője, nagyobb Rafaelnél" - ezeket a szavakat hallotta magában. 

Az est moderátora arról kérdezte a szerzőt, miként értelmezhető ez a történés a festő kézírása alapján. Erika elmondta, Csontváry valószínűleg maga is megdöbbent, de az üzenetnek olyan erős energiája volt, hogy komolyan kellett, hogy vegye. 41 éves korában indult el festőművészi pályája, előtte 14 évig az anyagi hátteret igyekezett előteremteni ehhez.

Az eseményen szó esett Csontváry szellemvilággal való kapcsolatáról, amely az egész életén végigvonult, de szóba került például káromkodás-gyűjteménye is, amelynek létezése Erikát is meglepte. A kézíráskutató szerint a gyűjtemény a ,, a lelki hordalékok fölhozatala". Hozzátette, abban a korban divatos lehetett gyűjteni ezeket.

Élő adás