2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

December közepéig mindenki megkapja a szelektív kukáját!

Aki rendelkezik szemétszállítási szerződéssel, ingyen kap sárga kukát, melyet a már megszokott időpontban szállítanak el. Az edényeket mindenki a lakóhelyéhez legközelebb kialakított ponton veheti át, amikor értesítést kap erről. A várva-várt szelektív kukákról Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Agatics Roland, a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője adott teljes körű információt a sajtó képviselőinek csütörtök délelőtt.

A Duna–Tisza Közi Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás 101 településén összesen 200 000 darab szelektívhulladék-gyűjtő edényt vehetnek át térítésmentesen a polgárok a DTkH Nonprofit Kft.-től, amelynek fő tulajdonosa Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester összefoglalta az eddigi tapasztalatokat, és a lakosság számára legfontosabb információkat:

Kecskemétre 40 000 kuka jut, ebből körülbelül 20 000 a városba, 20 000 pedig a környező településekre kerül. A szelektívhulladék-gyűjtő edények átadása szeptember végén elkezdődött, várhatóan december közepére be is fejeződik.

A folytatásban, október 9-10-én a nyugati városrész következik, majd 16-17-én a Vacsi közi terület kerül sorra. Ezt követően pedig folyamatos lesz az átadás a további területeken.

- Az első alkalommal közel 61%, a második alkalommal 58% vette át a tárolóedényt, vagyis a jogosultak több mint a fele átvette már a kukáját azon a területen, ahol a kiosztás már megtörtént. Elmondható, azok, akik szelektíven gyűjtik, azok túlnyomó többsége már átvette ezen városrészeke a tárolóedényeket – emelte ki az alpolgármester.

Minden a kukák átadásáról:

- városrészenként átvételi pontokat jelölnek ki kukák átvételére

- mindenkit levélben értesítenek arról, mikor és hol veheti át a tárolóedényt

- a kukákért nem kell fizetni a szelektív hulladék szállítása továbbra is ingyenes (természetesen ehhez szemétszállítási szerződéssel kell rendelkezni)

- a tervek szerint december közepéig, még a karácsonyi készülődés előtt minden városrész sorra kerül

FONTOS! értesítés nélkül senki ne menjen az átvételi pontra, ugyanis a sorban állás, a tumultus elkerülése végett ütemezve van mindenki számára a meghatározott időintervallum is, az adott időponton belül!

- mindenkit előkészített szerződések várnak a gyors ügyintézés érdekében

- egy személy 2-3 perc alatt végez (a tesztidőszak azt mutatja, ha kis elakadás lenne, 10 percnél többet akkor sem kell várni)

- aki a kapott időpontban és helyszínen nem tudta átvenni a tárolóját, megteheti a DTkH telehelyén, a Béke fasoron, nyitvatartási időben

FONTOS! Akik nem kaptak értesítést, hogy hol, mikor vehetik át, ne menjenek a telephelyre, ugyanis ott csak azoknak adják ki, akik lakókörzetében már lezajlott a kukák kiosztása.

- az időpontok nem változnak, mindenhonnan a már megszokott időpontokban szállítanak

- amíg mindenki nem vette át a kukát, a sárga zsákokat is elszállítják, de ez véges. Miután az egész városban kiosztják, többé nem szállítják el a sárga vagy átlátszó zsákokat

- ellenőrzik a szemétszállítási szerződéseket, azok is kapnak felszólítást, akik ezzel nem rendelkeznek, hiszen a cél, hogy mindenkit bekössenek a szemétszállításba a szelektív gyűjtés és az illegális hulladék felszámolása miatt is. Miután a szerződéssel eddig nem rendelkezők aláírják a szerződést, ők is jogosultak lesznek az ingyenes szeméttároló átvételére.

Agatics Roland, a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az ország 2. legnagyobb közszolgáltatója elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt. A vállalat legfőbb küldetése a hulladékmentes jövő – a körforgásos gazdaság, továbbá a karbonsemlegesség mellett a zero waste megteremtésének és fenntartásának az elősegítése. Eme célkitűzés jegyében a cég – a felelősségteljes hulladékgazdálkodás képviselőjeként – folyamatosan a hulladékok minél nagyobb mértékű hasznosításán, valamint az ezt követően fennmaradó hulladékok környezetvédelmi követelményeket kielégítő ártalmatlanításán és végső elhelyezésén munkálkodik. A társaság a kommunális hulladékok folyamatos elszállításán túl különösen nagy hangsúlyt fektet a többi között a szelektív hulladékok begyűjtésére, valamint újbóli felhasználásuk előkészítésére.

Élő adás