2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Digitális segítség időseknek

Kecskeméten sok külterületen élő idős életét változtatta meg a Digitális Idősügyi Program. A 2017-ben indult felzárkóztató kezdeményezés mára több mint ötezer idősnek segített eligazodni a digitális világban.

Mészáros Gyuláné Kati néni életét teljesen átalakították a digitális eszközök és az internet. Ahogyan ő fogalmazott, kinyílt előtte a világ, amióta számítógépet használ.

- Régóta szerettem volna megtanulni angolul, és most van rá lehetőségem. E-mailben kapom a leckét, minden áldott nap, és nagyon intenzíven tanulok angolul – mesélte Kati néni, aki szarkási külterületi házában egyedül él.

Egy éve vesz részt a Digitális Idősügyi Programban.  Az idős hölgy az elmúlt évben megtanult weblapokat böngészni, e-mailt írni, képeket és zenét letölteni, barátaival pedig már sokszor videotelefonon keresztül beszélget. A szórakozás mellett azonban más hasznát is látja új tudásának, azt mondja, interneten gyorsabb segítséget kérni, ha épp arra szorul.

A Digitális Idősügyi Programhoz 2017-ben csatlakozott Kecskemét városa. A régióban a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft., mint együttműködő partner, szervezte meg a mentorhálózatot, amely az időseket segíti eligazodni a digitális világban. 

– A program során a 65 év feletti, egyedülálló és külterületen élő időseket kerestünk fel, őket vonták be a programba – mondja Tóth Győzőné, a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Először 20 fővel indult a program, aztán bővült 25 főre.

Országosan 480 településen ötezer idős embernek biztosított a program laptopot, internet-hozzáférést, illetve informatikai oktatást. Az idős internethasználókat 24 órás diszpécserszolgálat szolgálja ki, és mentoraikkal is bármikor kapcsolatba léphetnek. Ha első ránézésre a digitális világ ijesztő is, egyre többen csatlakoznak a programhoz. 

Élő adás