2020. Október 24. Szombat  Salamon

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Dr. Csatári Bálintnak állít emléket a KTV pénteki Kiemelő műsora - VIDEÓVAL

Dr. Csatári Bálint geográfusra, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézetének igazgatójára, Kecskemét egyik nagy hatású, meghatározó értelmiségére emlékezik a Kecskeméti Televízió péntek esti Kiemelő című műsora a 19 órás híradó után. A tanyakutatásairól híres kecskeméti tudós egy évvel ezelőtt hunyt el.

,,Ha van öröm a világon, akkor azt csak a tudomány és a szeretet adhatja."  Dr. Csatári Bálint tudományos kutatói és magánemberi létezését is ez az Eötvös Józseftől vett mottó irányította.  Vidék- és település-földrajzi kutatásai, az ezek nyomán született kötetek és tudományos folyóiratcikkek nemzetközi hírnevet szereztek számára.

Dr. Csatári Bálint éppen egy évvel ezelőtt hunyt el. Halálának évfordulóján a Kecskeméti Televízió Kiemelő című műsora az ő emléke előtt tiszteleg.

Szeptember 18-án, a 19 órás híradó után kezdődő adásban hosszabb összeállítást láthatnak arról a megemlékezésről, amelynek keretében a Katona József Megyei Könyvtárban posztumusz Dr. Csatári Bálintnak ítélték oda a Kemény Bertalan Díjat. Az összeállításban a neves tudósról megemlékezik Szeberényi Gyula Tamás, alpolgármester, Csatári Eszter, a kutató lánya, Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója, valamint Csörszné Zelenák Katalin, a Falufejlesztési Társaság díjbizottságának tagja.

A Nap vendége lesz Gaborjákné Dr. Vydareny Klára, aki hosszú évekig volt Dr. Csatári Bálint munkatársa a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézetében, és levetítjük a Karáth Imre rendezésében 2003-ban készült Tanyavilág című film egy részletét is, amelyben Dr. Csatári Bálint vall tanyakutatásairól. A kecskeméti tudósról szóló emlékműsor visszanézhető lesz a Kecskeméti Televízió Youtube csatornáján, valamint a kecskemetitv.hu és a hiros.hu weboldalon is.

Kecskemét percről percre

Élő adás