2022. Január 27. Csütörtök  Angelika

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Dr. Szegedi Sándor szőlőnemesítőre emlékeztek - Videóval

Dr. Szegedi Sándor szőlőnemesítő születésének 100. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Kecskeméti Köztemetőben a mai napon (hétfőn). A szakember hosszú ideig volt a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomás vezetője és munkatársa. Számos - ma is termesztett - szőlőfajta, elsősorban csemegeszőlő kötődik a nevéhez.

A mai évfordulón Szabó Attila, a kutatóintézet állomásigazgatója mesélt dr. Szegedi Sándorról, a magyar mezőgazdasági élet kiemelkedő személyiségéről, a csemegeszőlők első nemesítőjéről, Kecskemét egykori közéletének ikonikus alakjának életéről és sikereiről. Ezt követően Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester mondta el emlékező beszédét, felidézve dr. Szegedi Sándor életútját. Kiemelte, a neves szőlőnemesítő kecskeméti tanulmányai során szerette meg a kertészetet, és saját bevallása szerint már tanulmányai során eldöntötte, hogy jobb, a betegségekkel szemben ellenállóbb szőlőfajta előállításával kísérletez majd. Hogy mindez sikerült neki, bizonyítja, hogy számos szakfolyóiratban és tankönyvben mutatták már be tevékenységét.

A Katonatelepi tanyavilág fejlesztésének elhivatott képviselője volt, arra törekedett, hogy Kecskemét a szőlőnemesítés központjaként kiemelkedő szerepet töltsön be a régió és az ország életében, ezen felül pedig sokat tett a magyar mezőgazdaság fejlődéséért- hangsúlyozta Szeberényi Gyula Tamás. A megemlékező beszédek után az egybegyűltek elhelyezték emlékezés koszorúit és virágait dr. Szegedi Sándor sírjára.

 

Élő adás