2020. Szeptember 19. Szombat  Vilhelmina

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Drónnal harcolnak az illegális szemetelés ellen (videóval)

Drónnal térképeztek fel illegális szemétlerakatokat ma (csütörtökön) délelőtt a Kecskeméti Rendőrkapitányság és a Kecskeméti Városrendészet munkatársai a város külterületén, a Halasi úthoz közel. A városrendészet vezetője azt mondta, hogy a jövőben rendszeresen lesznek ilyen akciók.

Egyre kevésbé érezhetik biztonságban magukat az illegális szemetelők. Már nemcsak az utcákon találkozhatnak szembe a közterület-felügyelőkkel, rendőrökkel vagy az elkövetők lebuktatásában közreműködő civilekkel. A magasból is számítaniuk kell a hatóság figyelmére.

– A Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány tulajdonában van egy drón, amit a Kecskeméti Rendőrkapitányság üzemeltet. Mivel jó kapcsolatban állunk ezzel a két szervvel, úgy gondoltuk, felhasználjuk ezt a technikai eszközt a felderítés során – mondta dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet intézményvezetője.

A drónt ma is használták a városrendészet és a rendőrség munkatársai illegális szemétkupacok felderítésére egy a Halasi úthoz közeli külterületi, erdős részen. Dr. Német Zsolt elmondta, hogy ezentúl rendszeresen bevetik majd a technológiát erre a célra a fertőzöttebb területeken.

– A kollégáim minden nap igen nagy létszámban járják a várost és a külterületeket. Ők nagyon jól tudják, hogy melyek a legfertőzöttebb területek, ahol az elkövetők az illegális szemetet lerakják. Ez a terület is ezek közé tartozik – fűzte hozzá dr. Németh Zsolt.

A mai akció helyszínétől egyébként körülbelül egy kilométerre található egy hulladékudvar, ahová sokféle hulladéktípus, például autógumi, építési törmelék és tönkrement háztartási gépek is elhelyezhetők. Csupán a hulladékszállítási szerződést kell felmutatni.

A felderített szemétkupacokat a hatóságok átvizsgálják, majd, ha van nyom, amely a tulajdonosra utal, eljárást indítanak, és felszólítják őt a szemét elszállítására. Ha ezt nem teszi meg, közpénzből kell elvitetni a szemetet, és rendelkezni kell annak megsemmisítéséről. Ha nem található a kupacban semmi, amelynek segítségével azonosítani lehetne az elkövetőt, szintén közpénzből kell elszállíttatni a hulladékot.

 

Élő adás