2022. Május 20. Péntek  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Együtt felelősen gyermekeinkért - VIDEÓVAL

Május 15-e, a családok nemzetközi napja alkalmából rendezett konferenciát a Kulturális Híd a Térségek Között Alapítvány, a Magyar Asszonyok Érdekvédelmi Szövetsége és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület pénteken a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. Az "Együtt, felelősen gyermekeinkért" című tanácskozáson dr. Hankó Balázs helyettes államtitkár beszélt a magyar felsőoktatás modellváltásának eredményeiről.

Együtt, felelősen gyermekeinkért címmel tartott konferenciát ma a Kulturális Híd a Térségek Között Alapítvány, a Magyar Asszonyok Érdekvédelmi Szövetsége és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a könyvtár nagytermében. A tanácskozáson dr. Hankó Balázs helyettes államtitkár, Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató, Krúdy Tamás újságíró, valamint Papp Zsolt, a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója is előadást tartott.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit.  – A család a legkisebb sejtje a társadalomnak. Amilyen a nő, olyan a család, és amilyen a család, olyan a társadalom. Ezt ma megkerülni, elhallgatni nem lehet. Mint ahogyan azt sem, hogy a család szentsége egy férfi és egy nő házasságából adódik, hiszen az élet továbbadása a teremtett világ szerint kizárólag egy férfi és egy nő szerelmi közösségéből jöhet létre – hangsúlyozta beszédében. Elmondta, hogy az idei konferencia kiemelt témája a nevelés, ami azért is fontos, mert a tanárokkal töltik a legtöbb időt gyermekeink, tőlük kapnak útmutatást felnőtté válásukhoz, boldogulásukhoz. Szerencsés helyzetben pedig a pedagógusok és a szülők között harmonikus az együttműködés.

Szőnyi Kinga köszöntője után dr. Hankó Balázs helyettes államtitkár számolt be a magyar felsőoktatásban végbement megújulás eredményeiről. Bevezetésként kifejtette, mit sem ér a rendszerváltó újítás, ha ez nem az értékek mentén szerveződik. – A lényeg, hogy gyermekeinknek felelősségteljes, értelmiségi jövőt tudjunk nyújtani, amelyben a család, a nemzet és a közösségért felelősséget vállaló értékrend nyilvánul meg – emelte ki előadásában, majd hozzáfűzte: ha van tudáséhes magyar fiatal, akkor van magyar jövő is.

Dr. Hankó Balázs részletesen bemutatta a felsőoktatás értékközpontú megújítását célzó Klebelsberg 2.0 program célkitűzésit és eredményeit.

Mint kiderült, 2022-ben a modellváltás kiteljesedésének évében 8,5 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint 2020-ban, az átalakítás előtti évben. A jelentkezők 75 százaléka bejutott valamelyik képzésre, 80 százalék állami ösztöndíjjal. Szép eredmény az is, hogy tizenegy magyar egyetem szerepel a világ össze egyetemének legjobb 5 százalékában, és egy magyar egyetem bekerült a top 1 százalékba is.

Dr. Hankó Balázs beszámolt arról is, hogy ötven magyar egyetem 8000 polgára tanulhatott külföldön ösztöndíj-támogatással (250-300 ezer forint/hó mértékben). 4400 külföldi hallgató jött részidős képzéssel hazánkba. A felsőoktatás sikerét jelzi az is, hogy egy végzett diplomás bérelőnye 80 százalék a nem diplomáshoz képest. (Ez jelentősen több mint az EU átlag, ami 50 százalék.) Mindemellett az is sokat jelent, hogy egy diplomás átlagosan 1,2 hónap talál munkahelyet.

Élő adás