2020. Augusztus 10. Hétfő  Lörinc

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Együttműködési megállapodást kötött a Katona József Könyvtár és az Eötvös Loránd Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár az Eötvös Loránd Tudományegyetem Könyvtár- és Információtudományi Intézetével. A dokumentumot hétfőn délelőtt Kecskeméten írták alá egy szakmai konferencia keretein belül.

Kecskeméti könyvtáros szakemberek segíthetik a jövőben az Eötvös Loránd Tudományegyetem könyvtár szakos hallgatóit szakdolgozati konzulensként. Ez lesz az egyik folyománya annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár kötött az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Könyvtár- és Információtudományi Intézetével. A dokumentumot Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató és Dr. Kiszl Péter intézetigazgató írták alá ma délelőtt Kecskeméten.

,,Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán jövőre lesz 70 éve, hogy megindult a felsőfokú könyvtáros képzés. Mint köztudott, a könyvtáros képzés egy gyakorlatigényes szakmára készít fel, ezért rendkívül fontosnak tartjuk, mint az ország legnagyobb és legrégibb képzőhelye, hogy napi, élő kapcsolatot építsünk Magyarország könyvtári hálózatának tagjaival" - mondta Dr. Kiszl Péter.

A megyei könyvtár régóta kínál gyakorlati helyet az ELTE tanulóinak, de az utóbbi időszakban csökkent a képzés iránt érdeklődők, így a lehetőséget igénybe vevők száma is – mondta az eseményen Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. Az együttműködési megállapodás arról is szól, hogy a könyvtár kapui mindig nyitva állnak a gyakornokok előtt.

,,Nagyon szeretnénk, ha a fiatalok egyre többen választanák a könyvtáros szakmát, mint hivatást, és ehhez nem elegendő az, hogy csak bent, az egyetemen elméleti órákat hallgatnak. Rendkívül fontos, hogy a gyakorlatban is megismerjék, hogy ez milyen nagyszerű szakma. Itt nálunk fognak találkozni először olvasókkal, éles szituációkban különböző szolgáltatásokat próbálhatnak ki, és nagyon remélem, hogy ez egy eredményes együttműködés lesz" - hangsúlyozta Ramháb Mária.

A könyvtár egyik célja, hogy az álláshelyeket hozzáértő, könyvtárszakmai tanulmányokat végzettek tölthessék be. A legalkalmasabb jelöltek megtalálásában az intézet segít majd. Feladata lesz továbbá, hogy a megyei könyvtárat bemutassa és népszerűsítse a tanulók körében, a könyvtár munkatársainak pedig szakmai továbbképzéseket biztosítson. Az együttműködés révén a jövőben közös szakmai rendezvényekre is sor kerül.

A megállapodást a Katona József Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Bács-Kiskun Megyei Szervezete által közösen rendezett szakmai napon kötötték meg a felek. A konferencián a megyében dolgozó könyvtárosok a felhő alapú szolgáltatásokról szerezhettek új ismereteket, valamint egy helytörténeti előadást is meghallgathattak.

Élő adás