2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Elfogadták Kecskemét klíma akciótervét - Videóval

Egyhangúlag fogadta el a város képviselőtestülete  Kecskemét 2020-25 közötti időszakra szóló Környezetvédelmi Program és Cselekvési Tervét, valamint az ezzel összhangban elkészült fenntartható energia-és klíma akciótervét, azaz a SECAP-ot.

A két napirendi pontot előterjesztő Gaál József alpolgármester elmondta, a város öt évre szóló Környezetvédelmi Program és Cselekvési Tervének elkészítése törvény által előírt kötelező feladatunk volt. A fenntartható energia-és klíma akcióterv dokumentumát, amelyre SECAP-ként is szoktak utalni, azért dolgozták ki, hogy irányt mutasson a város klímacéljainak eléréséhez. Ez jól felfogott érdekünk mellett azért is fontos, mert egyre több olyan uniós pályázati lehetőség van, amelynek feltétele, hogy rendelkezzünk ezzel a programmal.

Kecskemét 2018-ban csatlakozott az Európai Uniós Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez, ezzel vállalva, hogy a 2012-es adatokhoz mérten 2030-ig 40 százalékkal csökkenti széndioxid-kibocsátását. Regisztráltunk az Under 2 elnevezésű programba is, ezzel vállaltuk, minden olyan intézkedést megteszünk, amely segíti, hogy a klímaváltozás során 2 százalék alatt maradjon az átlaghőmérséklet emelkedése.

A feladatterv rész 15 fejezetből áll, és tartalmazza a környezetvédelem szempontjából fontos területek fejlesztési programját. Ezek közé tartozik többek között a csapadékvíz megőrzésének ügye, a közlekedés jövője, valamint a környezet-és tájvédelem. Ez utóbbi témával kapcsolatban Gaál József kiemelte a 10 millió fa kezdeményezés támogatását.  

A Környezetvédelmi Program és Cselekvési Terv széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés, komoly előkészítő munka eredménye, amely hosszú távra határozza meg városunk jövőjét. Ahhoz azonban, hogy sikeres legyen a programcsomag, nagyon fontos, hogy a kecskemétiek is megismerjék, magukénak érezzék azt, és részt is vegyenek a megvalósításban – hangsúlyozta az alpolgármester.

Szőkéné Kopping Rita (Szövetség) megköszönte mindenki munkáját, aki részt vett a dokumentumok kidolgozásában. Kiemelte a tudatformálás jelentőségét, valamint azt, hogy a tervekhez megfelelő költséghátteret biztosítsanak.

Lejer Zoltán, a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság elnöke is hangsúlyozta, az akcióterv ne csak elvi dokumentum legyen, hanem forrásokat is rendeljenek a célok mellé. A bizottság, amely monitorozza majd a program megvalósítását, elfogadásra javasolta a programot, amelyet a képviselők 17 igennel, nem és tartózkodás nélkül meg is tettek.

A város SECAP akciótervéről Huber Krisztián, az NKM Optimum Zrt. munkatársa tartott prezentációt a képviselőknek. Tájékoztatóját azzal kezdte, példaértékűnek tekinthető a Kecskeméttel való együttműködésük. Részt vett a munkában a Városfejlesztő Kft., és a civil szervezetektől is hasznos inputok érkeztek hozzájuk. Huber Krisztián részletezte a SECUP lépéseit. Elmondta, hogy többek között az önkormányzati épületek energiahatékonyságának javításával és a közösségi közlekedés komplex fejlesztésével igyekszik majd megvalósítani Kecskemét az emissziócsökkenést, de az intelligens közvilágítás kialakítása, a helyben megtermelt energia, a zöldfelület-bővítés és a csapadékvíz-menedzsment is kiemelt cél az akciótervben.

– Nagyon fontos, hogy a különböző stratégiák összehangolására is figyelmet fordítson az önkormányzat, ez sokat lendíthet elő a város működésén – zárta előadását Huber Krisztián. Ezután 18 igennel, nem és tartózkodás nélkül fogadták el az előterjesztést.

Élő adás