2020. Október 24. Szombat  Salamon

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Elkészült az Egészségkert első üteme

Befejeződött a megyei kórház Egészségkert projektjének első üteme az intézmény udvarán, vagyis az a színes, illatos virágokkal és padokkal szegélyezett ösvény, amely egy pihenőöbölbe vezet. A kezdeményezést egy onkológiai beteg és egy kertészet is támogatta.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Egészségkert csapata 2020-ban Richter Anna Díjat nyert, és ezzel 4 millió forint állt rendelkezésre elképzeléseik megvalósításához. A csapat azonban mert nagyot álmodni, és a tervezők, kivitelező segítségével egy több ütemből, számos attrakcióból álló egyedi, terápiás kertet szeretne kialakítani a kórház udvarán.

A tervezés folyamán figyelembe vették a betegek, dolgozók igényeit, valamint a nemzetközi szakirodalom ajánlásait is. Az elnyert támogatásból először a legfontosabb elem, egy út készült el, melyen az Onkoradiológiai Központból ki lehet tolni a beteget akár betegágyastól is. A színes, illatos virágokkal és padokkal díszített ösvény egy pihenőöbölbe vezet, ahol a külvilágtól elvonulva a beteg a családjával meghitt körülmények között tud értékes időt tölteni.

Az Egészségkert gondolata annyira elnyerte az onkológiai betegek tetszését, hogy egyikük 500 ezer forinttal támogatta a megvalósítást. E mellett növényfelajánlásaival egy Kecskemét közeli kertészet is a nemes ügy mellé állt.

A folytatásban – amennyiben sikerül újabb támogatókat szerezni – új kerti bútorok, padok, asztalok, még több járda, gyalogló ösvény, labirintus, kültéri tornaeszközök, lélekemelő installációk, pergola, és számos, a lélek és test felüdülését szolgáló meglepetés készülhet el a kórház udvarán.

A kerti munkákat a Richter Anna Díj munkatársai is megtekintették személyesen, illetve a projekt zárásaként egy kisfilmet is forgattak a csapatról. A forgatáson megcsodálta a kertet Irénke néni, a kórház egyik betege is, aki végre hosszú idő után újra élvezhette a szabad levegőt, a csodás napsütést. Mindeközben meglepte a stábot az Egészségkert első fanatikus rajongója, egy kedves cicus is, akit a csapattagok végül Vitaminnak kereszteltek el.

Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház

Kecskemét percről percre

Élő adás