2020. Október 24. Szombat  Salamon

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Elrajtolt a 8. Trizoli Jótifuti

Nyolcadik alkalommal rajtolt el a Trizoli Jótifuti elnevezésű jótékonysági futás ma (szombaton) délelőtt. A már hagyománnyá vált esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családokra és segítse őket. A Kecskemét főteréről induló, 57 kilométeres futás Kiskőrösön ér véget a kora esti órákban.

Hat családnak gyűjtenek a mai Trizoli Jótifuti jótékonysági futáson, amelyet eredetileg júniusban tartottak volna, azonban akkor elmaradt. A versenyen nem csak futók vehetnek részt. Biciklisek és kerekesszékes versenyzők is indultak a jó ügy érdekében. A verseny Kecskemétről indult és Kiskőrösig tart. Az 57 kilométeres távot (vagy résztávot) egyénileg, de akár csapatban is lehet teljesíteni.

„A Trizoli Jótifuti Egyesület a klasszikus triatlon sportágak amatőr tagjait gyűjti egybe. A kezdeményezés 2013-ban jött létre, azzal a céllal, hogy baráti társaságokat, sportolókat vonjon be a sportéletbe, hogy támogassa a fogyatékkal élőket, a mozgássérülteket - lehetőség szerint, minél több családot” - idézte fel a kezdeteket Bogasov István önkormányzati főtanácsadó a rajt előtt a null kilométerkőnél.

Kiemelte továbbá, hogy nem kell nagy dolgokra gondolni, ha adni szeretnénk.

A lényeg a szándék. Az, hogy szeretnénk segíteni.

A Trizoli Jótifuti Egyesület összefogása évek óta eredményes. Sok családon tudtak már segíteni életkörülményük javításában.

Mivel a mai napon a közös sportolással hat család számára gyűjtenek adományokat, a rajttól számítva hat helyen  - Kecskeméten, Ballószögben, Ágasegyházán, Izsákon, Páhin és Kiskőrösön - áll meg a csapat, ahol a résztvevők találkozhatnak azokkal a családokkal, akikért futnak. Minden településen egy rövid futás, bringázás lesz a gyerekekkel és a megjelent fogyatékkal élőkkel. Az adományokat, például használt sportszereket és játékokat, a frissítőállomásokon található gyűjtőkben lehet elhelyezni. Emellett pénzadománnyal is lehet segíteni.

Nagyon fontosak az ilyen jellegű érzékenyítő programok. Szükség van a figyelemfelhívásra, mivel Magyarországon körülbelül 536 000 fogyatékkal élő van.

Mindenhol találkozhatunk velük, ezért meg kell tanulni, hogyan viselkedjünk velük, és, hogy tudunk hatékonyan segíteni nekik. Sokan segíteni akarnak, de nem tudják, hogy hogyan kellene. Erre is nagyon jó alkalom a mai nap - emelte ki Kuti Zoltán, a kezdeményezés megálmodója, elindítója.

A futás mindig sok embert mozgat meg. A mai alkalomra érkeztek résztvevők Kalocsáról és Debrecen környékéről is. Az elmúlt 8 év tapasztalata az, hogy egy-egy futásra több százan érkeznek, ám a szervezők ma a hideg idő és a vírushelyzet miatt maximum 150 fővel számolnak.

Kecskemét percről percre

Élő adás