2022. Január 27. Csütörtök  Angelika

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Emberileg és gazdaságilag is megtérül a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása - Videóval

Tavaly szeptemberben indult el hivatalosan a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekház a Mezei Utcai Közösségi Házban azzal a céllal, hogy időben kezdje el a szegregációban élő gyerekek szocializációját. Hétfőn szakmai napon számoltak be az elmúlt több mint egy év eredményeiről, cserélték ki tapasztalataikat, egyeztettek a jövő feladatairól az országos program képviselőivel. Az egyeztetésen részt vett Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár, valamint Engert Jakabné és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesterek is.

A szakmai vendégek mellett a Biztos Kezdet Gyerekházba járó apróságok is jelen voltak az intézmény hétfői szakmai napján, amely zenés-táncos bemutatóval indult. Ezután Engert Jakabné alpolgármester mondott köszöntőt.

Elmondta, hogy 2018-ban fogadta el a közgyűlés roma felzárkóztatási stratégiáját, amelynek kiemelt célja volt a Biztos Kezdet Gyerekház elindítása a 2014-ben épült Mezei Utcai Közösségi Házban. Közel egy éve nyílt meg a gyermekház, amelynek működéséhez az önkormányzat 11 millió forintos támogatást biztosít költségvetéséből.

– Hiszünk abban, hogy egészen pici korban kell elkezdeni a felzárkóztatást, itt olyan értékeket, készségeket szerezhetnek a gyerekek, amelyek óriási segítséget jelentenek majd az óvodai beilleszkedésükben – hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette, büszke arra, hogy Kecskemét városa felvállalta ezt a programot.

Langerné Victor Katalin, a társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár is megtisztelte jelenlétével a szakmai rendezvényt, előadásában a Biztos Kezdet Gyerekházak szakmai jelentőségét fejtette ki.

– A Biztos Kezdet Gyerekházak egy adott rendszerhez igazodva látják el feladataikat, de sokkal közelebb mennek a családokhoz. Ha elmarad egy kisgyerek, a gyerekház munkatársai kimennek az otthonába, hisz a legjobb jelzőrendszerük a szívük. Ehhez azonban olyan elkötelezett szakmai vezetők kellenek, mint amilyen Oláh Anna Kecskeméten – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Beszélt arról is, hogy a szakpolitikának a gyerekház az egyik legszeretettebb programja, ugyanakkor a legnagyobb gazdasági befektetése is. Ha ugyanis egy gyereket befogad az intézmény, akkor belőle jó eséllyel adófizető, dolgozó polgár válik. Így gazdasági érdek is foglalkozni a hátrányos helyzetű apróságokkal. Langerné Victor Katalin egy kutatásra hivatkozva kijelentette, hogy ezen a területen minden befektetett forint hét-nyolcszorosan térül meg.

– Az innen indult gyerekeknek kevesebb kudarccal kell megbirkózniuk, örömtelibb lesz az életútjuk, így emberileg és gazdaságilag is megéri a gyerekházak támogatása – emelte ki a helyettes államtitkár.

Kovács Erika, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság szakmai vezetője előadásában az esélyteremtés szakpolitikai szempontjairól, a kora gyerekkori fejlesztés fontosságáról beszélt a szakmai napon. Kiemelte, a gyerekházak szakmai programja mellett fontos a helyi beágyazódás, hisz kifelé is meg kell mutatni eredményeiket, és nagy hangsúlyt kell fektetni a szakmai partnerekkel történő együttműködésre is.

Ezután Oláh Anna, a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekház szakmai vezetője osztotta meg az elmúlt egy év tapasztalatait a jelenlévőkkel. Elmondta, bizonytalan volt, amikor elhagyta a fővárost és egyházi szolgálatát, de szerencsére nagyon hamar elfogadta a helyi közösség, még az apukák is bizalommal fordultak hozzá. Ez erősítette meg őt a kezdetekben. Azóta Kecskemét a második otthonává, a gyerekház vezetése pedig küldetéssé vált.

Jelenleg huszonhét 0-3 éves korú gyermek jár az intézménybe, de az áldott állapotban lévő nők is gyakran megfordulnak itt. Az őszi szünetben alsó tagozatos diákokat is fogadnak. Anna örömmel számolt be arról, hogy Szabó Csaba közreműködésével a Cigány mesék jelenetei díszítik a ház falait, és rendszeresen kapnak adományt, játékokat, pelenkát és gyerekágyakat a TündérPakk Alapítványtól, valamint a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesülettől is.

Jó a kapcsolatuk a szakmai szervezetekkel, 22 együttműködési megállapodást készítettek elő.

– Hosszú út áll előttünk, voltak nehéz napjaink, de ha a Jóisten velünk van, ki lenne ellenünk – mondta Oláh Anna beszámolójának végén.

Engert Jakabné alpolgármester kiegészítésként elmondta, a környékbeli óvodákkal is felvette a gyerekház a kapcsolatot, de városi szinten is elindult a felzárkóztatást célzó Pressley Ridge nevelési módszer a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület támogatásával.

Az önkormányzat támogatja a hátrányos helyzetűek lakhatását is, egy uniós pályázatnak köszönhetően most 28 lakás újulhat meg. TOP-os forrásból pedig képzéseket biztosítanak, hogy ezzel is segítsék a társadalomba való beilleszkedést. Nagyon sikeres volt a targoncakezelő tanfolyam, hamarosan pedig kertgondozói képzés indul 50 fő számára a Kocsis Pál Technikummal együttműködve.

Az alpolgármester hangsúlyozta, elkötelezett az önkormányzat a felzárkóztatásban, továbbra is számíthat támogatásukra a Biztos Kezdet Gyerekház.

A szakmai előadásokat követően a helyettes államtitkárt és dr. Székely János teológust, a Szombathelyi Egyházmegye püspökét a Városházán fogadta Engert Jakabné és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester. Szeberényi Gyula Tamás röviden bemutatta azt a 10 évvel ezelőtti projektet, aminek segítségével tudták fejleszteni leghátrányosabb területet. – Közösségi házat, játszóteret és sportudvart hoztunk létre, próbáltuk élhetővé tenni, hogy ne egy leszakadó városrésznek tűnjön – mondta az alpolgármester.

A találkozón a cigányság felzárkóztatásának kérdéseiről és lehetőségeiről beszélgettek, kiemelve, hogy a város megtesz mindent annak érdekében, hogy a Mezei Utcai Közösségi Ház környéke ne csússzon le, ne szegregálódjon.

Magyarországon jelenleg 180 Biztos Kezdet Gyerekház működik, ezek közül 107 intézmény állami támogatásból. A civil kezdeményezésű  programot 2010-ben szakmai felügyelete alá vette a helyettes államtitkárság, és országos szolgáltatássá alakította. Az intézmények által nyújtott szolgáltatás bár angol minta alapján indult el, egész Európában egyedülálló. Kecskeméten 2020 márciusától próbaüzemben, szeptembertől pedig már hivatalosan nyújt alacsony küszöbű szolgáltatást a Biztos Kezdet Gyerekház a Mezei Utcai Közösségi Házban. Az önkormányzati forrásból működő intézmény célja, hogy időben kezdje el a szegregációban élő gyerekek szocializációját. Így az óvodában, később az iskolában már kisebb hátránnyal induljanak, esélyük legyen a jobb életre.

Élő adás