2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Építészeti konferenciát tartottak az Aranyhomokban

Szakmai konferenciát tartott csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara a Hotel Aranyhomokban. Az egyik fő téma a településképi arculati kézikönyvek fontossága volt.

Építészek és a szakma kiemelt szereplői gyűltek össze csütörtökön a kecskeméti Hotel Aranyhomokban. A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara tartott szakmai konferenciát. Az egyik fő téma a települési arculati kézikönyvek fontossága volt.

A településképi arculati kézikönyv egy szemléletformáló dokumentum, amely ismerteti a településen belül jól elkülönülő, elkülöníthető egyes településrészek arculati jellemzőit és értékeit. Mindezek figyelembevételével szövegek és képek segítségével javaslatot tesz a településképhez illeszkedő építészeti elemek alkalmazására.

- Az együttműködés az egy fontos lehetősége, ha úgy tetszik, előfeltétele annak, hogy ezek az arculati kézikönyvek továbbra is sikeresek legyenek - mondta Kolossa József, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője. 

Az együttműködés ma is megmutatkozott: nem csak a kamarai tagok vettek részt az eseményen. A minisztérium képviselői, polgármesterek, jegyzők és főépítészek, köztük Öveges László is megjelent.

2016-ban fogadta el az országgyűlés a településkép védelméről szóló törvényt. A végrehajtásának határideje 2017 vége volt.

- Nagyon nagy lelkesedéssel és nagyon sok erőfeszítéssel az arculati kézikönyvek jelentős hányada elkészült. Országosan lehet mondani, hogy a 2017-es év végére olyan 60-65%-a elkészült ezeknek a kézikönyveknek - mondta Katkics Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke.

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy a gyakorlatban hogyan is működnek ezek a kézikönyvek.

- A mai konferenciánknak ez a lényege, hogy ezeket a másfél, két éves tapasztalatokat most egymással megosszuk, és tudjuk tovább vinni - hangsúlyozta Kolossa József

Megtudtuk, ezek olyan dokumentációk, amelyeket ahogy a település fejlődik, ki kell egészíteni. Kolossa József, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője elmondta, 2019-re az a cél, hogy az országos szabályozás tegye lehetővé azt, hogy minden településnek egy terve legyen.

Élő adás