2021. Május 6. Csütörtök  Ivett

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Erőteljesen, tisztán, trendin! - haladjunk tovább a zöld buszokkal - Videóval

A Zöld Busz mintaprojektről tartott tájékoztatót Steiner Attila államtitkár és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester ma (kedden) délelőtt a Szent István-szobor mellett. Az eseményen többek között részt vett Szeberényi Gyula Tamás, Homoki Tamás, Kossa György elnök vezérigazgató az Inter Tan-Ker Zrt.-től, Hári Ernő, a KeKo igazgatója. A tájékoztató után a résztvevők kipróbálták az új elektromos buszt néhány megálló erejéig.

Élménybuszozásra hívta ma délelőtt Szemereyné Pataki Klaudia és Steiner Attila államtitkár a kecskeméti lakosságot. Ahogyan arról már korábban többször beszámoltunk, a Zöld Busz Program keretében Kecskeméten is új busz indult útnak, melyet május 18-ig ingyenesen vehet igénybe a lakosság. Klímapolitikailag kiváló lehetőség nyílt a zöld busz mintaprojekt által, hogy közösen nyissunk teret egy környezetbarát közlekedési módnak.

- A magyar klímastratégia célja, hogy 2050-re egy klímasemleges országot tudjunk megvalósítani, zöld úton járni és energiafüggetlenségünket erősíteni. Ne csak beszéljünk, hanem cselekedjünk is ezen célok megvalósításáért! - nyilatkozta Steiner Attila államtitkár.

Már több mint egy éve zajlik a klíma és természetvédelmi akcióterv megvalósítása, melynek zászlóshajó programja a Zöld Busz Program. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a további célok között határozta meg a fenntartható növekedés, a klímavédelem, az elektromobilitás ösztönzését: hogy energiatakarékosabban, gazdaságosabban, tisztábban és még inkább környezetbarát módon tudjunk utazni ezúttal már Bács-Kiskun megyében is. A program életbelépését, mely hosszútávú elköteleződés, egy bevezető demonstrációs szakasz előzi meg, egyhónapos teszt-időszak alatt próbálhatja ki az utazóközönség a buszokat. Hiszen minden jóérzésű ember számára fontos a környezetkímélőbb életvitel.

Eredetileg az akciótervben 8 városban és egy kiemelt régióban tervezték a mintaprogramot, azonban olyan sikeres volt a projekt, hogy meghosszabbítását és kibővítését tervezik 2022 márciusig.

Fontos, hogy a közösségi közlekedést aktívan használó lakosok, minden korosztály testközelből megismerhesse a környezetbarát, zöld közlekedést, rendelkezzen saját személyes tapasztalattal.

Magyarországon a szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felel a közlekedési szektor, s ezen belül ennek az ötödnek a 98 százalékáért a közúti közlekedés a felelős, éppen ezért találtuk ki ezt a programot, mely segít abban, hogy zöldítsük a közlekedést.

Eddig Debrecenben, Békéscsabán, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Zalaegerszegen voltak mintaprojektek tapasztalatot szerezni a helyi adottságok között a buszok üzemeltetését illetően, visszajelzést kapni az utasok részéről, valamint hogy a közösségi szolgáltatóknak hogyan ment az üzemeltetés. Az eltérő infrastrukturális feltételek, változó földrajzi adottságok, üzemeltetési tapasztalatok hozzájárulnak a még hatékonyabb üzemeltetéshez - mondta Steiner Attila államtitkár.

Az itt Kecskeméten május 18-ig ingyenesen kipróbálható busz Zalaegerszegről került hozzánk, így most a dombos vidék után sík terepen is kipróbálható. Az elektromos buszok töltése is tesztelés alá kerül, különböző gyártóknak a töltőit próbálják ki.

Az első heti demonstrációs adatok alapján bebizonyosodott, hogy egyetlen elektromos autóbusz 930 kg szén-dioxid-kibocsátástól óvja meg a várost. Körülbelül 13 fát tudunk ily módon tehermentesíteni szén-dioxid-megkötésben.

Nagyon fontos az üzemeltetés kérdése: egy diesel-busz esetében az üzemeltetési átlagköltség 107 Ft, elektromos busz esetén 38,5 Ft az eddigi tapasztalatok alapján. Az üzemeltetett buszok átlagéletkorára és üzemanyag-kibocsátására nagyon jó hatással van a program. Az utazási szolgáltatások minősége is sokat fog javulni. Nagyon csendes, wifi-szolgáltatással ellátott buszokról van szó. A közép- és hosszútávú célok között szerepel: minél több városban, minél több elektromos buszt letesztelni, ezért különített el jelentős forrásokat, mintegy 35 milliárd forintot az Innovációs és Technológiai Minisztérium a zöld-közlekedés népszerűsítésére. A következő demonstrációs helyszín Szolnok - mondta Steiner Attila.

Az államtitkár kiemelte, hogy a projektnek fontos iparfejlesztési lába is van, hiszen Magyarország nagy hagyományokkal rendelkezik a buszgyártásban, bízik benne, hogy ezzel a programmal segítenek beindítani újra a buszgyártást, hogy akár regionális vagy európai szinten is versenyképessé válhasson.

Hangsúlyozta mindannyiunk közös felelősségét az élhető lakókörnyezetért, s hogy az utókorra is át tudjuk mindezt hagyományozni. Arra buzdítja a kecskeméti lakosokat, hogy próbálják ki az elektromos buszt, hogy legyen személyes élményük róla.

Szemereyné Pataki Kaudia polgármester asszony megköszönte a lehetőséget, hogy a kezdeményezés által városunk is szavak helyett „a tettek mezejére léphetett” az ügyben.

Negyedik éve folyik Kecskemét tömegközlekedésének megreformálása, és az elsődleges cél a kecskeméti tömegközlekedés népszerűsítése, valamint mindenki számára elérhetővé tétele. A zöld busz trendi, kedvelhető, megóvja környezetünket, segíti mindennapjainkat, könnyen használható. 

 

Az elmúlt két hét tapasztalatát összegezve: a trendiség a fiatalok és a kisgyermekes családok körében meghozta gyümölcsét, hiszen ez a zöld busz kedvelt, nagyon jó komfortérzetet biztosító közlekedési formává vált - fogalmazott a polgármester.

Kecskeméten ennek az élménynek az előzményét a hibrid buszok jelentették, ezt sikerült tovább fokozni. Haladnunk kell a technológiával, s azokat be kell építeni a mindennapjainkba. Következő terv a hibrid buszok lecserélése, valamint a néhány éve bevezetett minőségi tömegközlekedés továbbfejlesztése. Szükség van a változásra, hiszen robbanásszerűen megnőtt az autótulajdonosok száma Kecskeméten. A korszerű és újszerű, élményt adó tömegközlekedés biztosításával ellensúlyozhatóak a parkolás, az autófenntartás kérdéskörében felmerülő problémák is. Ebben a közös küldetésben a szakpolitika is olyan irányelvet alakított ki, mely igazodik a vidék stratégiai irányához is. Várjuk a további fejlődési lehetőségeket a támogató partnerekkel együtt, hogy erőteljesen, tisztán, trendin tudjunk megjelenni a tettek mezején! - hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia.

 

Élő adás