2022. Május 20. Péntek  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Extrakönnyű haszongépjármű fejlesztésébe fogtak a Neumann Egyetemen - VIDEÓVAL

Új, extrakönnyű haszongépjármű fejlesztésébe fogtak a Neumann János Egyetemen. Az intézmény két autógyártó vállalattal fogott össze annak érdekében, hogy részben kompozit műanyagokat felhasználva egy – a jelenlegi gazdasági körülmények között is – stabilan gyártható járművet alkossanak.

Új, könnyebb és nagyobb teherbírású pótkocsit fejleszt a Neumann János Egyetem két gépjárműipari céggel összefogva. A projekt a közelmúltban indult. Pénteken az egyetem gépjármű-technológiai tanszékén mutatták be az érintett feleknek az eddig elért eredményeket.

– A célunk egy olyan haszongépjármű megvalósítása, ahol a tömegcsökkentésen lesz a hangsúly. Ez egy rendkívüli lehetőség számunkra, hiszen eddig alapvetően motorsporttal foglalkoztunk, amiben az volt a célunk, hogy egyedi járműveket alkossunk – fejtette ki Kun Krisztián tanársegéd.

Az új projekt izgalmas kihívás, tette hozzá, hiszen itt egy új sorozatgyártott jármű kifejlesztéséről van szó.

– Az első mérföldkövet már teljesítettük is, egy rendkívül jó szakmai anyagot sikerült összeraknunk. Sőt mondhatom azt, hogy megalapoztuk már a két új mérföldkő tudásbázisát – mondta Kun Krisztián. 

A projekt nem csak a kutatásról szól. Az új eljárásoknak és anyagoknak köszönhetően a résztvevő cégek jelentős piaci versenyelőnyhöz is juthatnak.

– Előnyt jelent számunkra ez az együttműködés, be is tudjuk vezetni ezt a technológia váltást. Az acél anyagokat ki tudjuk váltani olyan egyéb anyagokkal, amelyek a piacon megtalálhatóak. A háború miatt sajnos az acéltermékek nehezen elérhetőek, sőt van, ami egyáltalán nem kapható, így nagyon jól jön az extrakönnyű pótkocsi fejlesztése – nyilatkozta Sziráki Szilárd, a Budamobil-Cargo Kft. ügyvezető igazgatója.

Könnyebb pótkocsi, azaz kevesebb üzemanyag és több rakomány. Az új fejlesztésű anyagoknak és alkatrészeknek ugyanakkor más előnyük is akad.

– Mi azt gondoljuk, hogy ez már a jelen, vagy legalábbis a közeli jövő. Ezekkel a témákkal foglalkozni kell. A tömegcsökkentés mellett maga a gyárthatóság is rendkívül fontos. A projekt eredményeként ezzel a technológiával sokkal könnyebben lehet betanított munkaerővel létrehozni a termékeket – értékelte az együttműködést Végh Tamás, a T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. ügyvezetője.

A pénteki előadás és üzembejárás is bebizonyította a feleknek, hogy van jövője az egyetemi tudás alkalmazásának az ipari hadszíntéren.

Élő adás