2021. Július 23. Péntek  Lenke

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ezekkel a szabályokkal működik a gyermekorvosi ügyelet

A járványveszély csökkent, de nem múlt el. A gyermekek elkezdték a közösséget, így várhatóan növekszik majd a beteg gyermekek száma. A házi gyermekorvosi rendelésekhez hasonlóan az ügyeleti ellátásra is speciális szabályok vonatkoznak, melyek a családok és az egészségügyi ellátók biztonságát szolgálják.

A házi gyermekorvosi ügyeleten is az elsődleges ellátás telefonon, illetve e-mailen keresztül zajlik. (ügyeleti időben: 76/516-904 vagy 30/695-4274, vagy gyerekugyelet@alapellatas.hu)

Amennyiben az ügyeletes orvos úgy ítéli meg, hogy személyes találkozásra, vizsgálatra van szükség, akkor a betegrendelőben ELŐZETES TELEFONOS/E-MAILES EGYEZTETÉS alapján fogadjuk gyermeküket. Ebben az esetben kötelező a MASZK VISELÉSE Önöknek is!

Bejelentkezés nélkül érkezőket, az ajtóban kikérdezik, és tünetektől, általános állapottól függően elképzelhető, hogy vizsgálat nélkül haza vagy kórházba küldik.

Minden beteg után teljes fertőtlenítést végeznek.

Az ügyelet helye: Nyíri út 61. szám alatti gyermekorvosi rendelőben működik.
(Benkó Zoltán Szabadidőközpont bejáratával szemben lévő 10 emeletes épület földszintje).
Ügyeleti idő: hétfő - péntek: 18.00-08.00
szombat, vasárnap, ünnepnap: egész nap


Házi gyermekorvosi ügyelethez forduljunk az alábbi tünetek esetén:


- önmagában a lázas állapot nem indokol ügyeleti ellátást, a lázcsillapítás a szülő feladata. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor feltétlenül el kell vinnünk lázas gyermekünket az ügyeletre, nem szabad késlekedni ha a láz 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőnél jelentkezik, vagy a láz súlyos, elesett állapottal társul.
- Egyes légúti tünetek esetén: nehezített ugató köhögés, sípoló nehézlégzés, rossz általános állapot, fájdalomcsillapítás ellenére is fennálló kínzó fülfájás.
- Hasi tünetek esetén: csillapíthatatlan görcsös hasfájás, ismétlődő hányás, hasmenés (kiszáradásra utal ha több órája száraz a pelenka, vagy több órája nincs vizeletürítés, a gyermek bágyadt, elesett, nyelve bevont, szeme aláárkolt)
- Vizeletürítési zavarok esetén: gyakori fájdalmas vizelés lázzal, véres vizelet nagy hasi fájdalommal.
- Veszélyes allergiás állapot esetén: hirtelen bekövetkező, rekedtséggel járó nehezített belégzés, rovarcsípés kifejezett fej/nyak és szemhéj duzzanattal, nagy testfelületre kiterjedő csalánkiütés
- Egyes bőrtünetek esetén: terjedő bőrvérzések, sárgaság, kiterjedt bőrkiütések lázzal.


Ne vigyük a gyermeket orvosi ügyeletre, akkor ha: 

- enyhe náthája, kevés köhögése van
- csak hőemelkedése van, vagy 1-2 napos, jól csillapítható láza van, jó általános állapot mellett
- kevés, nem terjedő kiütése van, általános állapota jó
- kullancsot kiszedése szintén nem orvosi teendő
- hasmenése, nem ismétlődő hányása, székrekedése van jó állapot mellett
- a szokásos tápszer, állandó gyógyszerek felírása
Baleseti esetek szintén nem a házi gyermekorvosi ügyeletre tartoznak, ezek ellátása a kórházi balesetei sebészeti ügyelet feladata.
Kérjük, hogy felelősségteljesen vigyázzunk gyermekeinkre és egymásra!

Élő adás