2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Faültetés verssel és énekszóval

Egy hárst és egy szilfát ültettek a Kodály Iskola díszudvarán pénteken délután a 10 millió fa – Kecskemét csoport szervezésében. A hársfa árát szülők adták össze, a szilt pedig a közösség adományozta az intézménynek.

Megkezdődtek a 10 millió fa – Kecskemét csoport oktatási, nevelési intézményeket érintő faültetései. Bár a nagyszabású akció nyitórendezvénye szombaton reggel lesz, néhány helyen – így a Kodály Iskolában is – már pénteken helyükre kerültek a fák.

Az ének-zenei iskolában természetesen egy kis műsorral kezdődött a faültetés, amelyen részt vett Szita Magdolna, az iskola igazgatóhelyettese és Farkas-Barta Kata, a 10 millió fa Kecskemét csoport vezetője is. A 4.a Benedek Elek Szeresd a fát! című versét adta elő, a 6.a osztály pedig a fákhoz, erdőkhöz kapcsolódó dalcsokorral készült a programra.

Ezután kezdődött el a munka a szemerkélő esőben. A gyerekek kis szülői-tanári segítséggel maguk ásták ki a gödröt a két fának. Alaposan megtrágyázták a jól beáztatott földet, kikarózták a fákat, majd közösen ültették át a hársfát és a szilt az iskola hátsó díszkertjébe.

Ezután az eső miatt az egyik osztályteremben folytatódott a program. Itt a fákhoz kapcsolódó játékos feladatok vártak a gyerekekre. Végül mindenki kapott hársfa gyógy cukorkát, a győztes csapatok pedig csokoládét is. Ez a két osztály természetesen nem hagyja magára a két fát. Vállalták, hogy gondozni-öntözni fogják majd tanáraik útmutatásait követve.

Szita Magdolna, a Kodály Iskola igazgatóhelyettese elmondta, az intézmény bekapcsolódott az Egészséges Életmód Hálózatba is, hiszen szívügyüknek tekintik a gyermekek egészséges és környezetvédő életmódra való nevelését. Ezért is fogadták örömmel a csoport kezdeményezését.

Holnap nagyobb lendületet vesz a faültetés, ekkor lesz ugyanis az Élet Napja, amelyhez mintegy ötven kecskeméti iskola és óvoda kapcsolódott. A 10 millió fa – Kecskemét csoport a 9 órakor kezdődő nyitórendezvény keretében osztja szét az adomány fákat az intézmények képviselőinek, és jelképesen barackfákat ültetnek Kecskemét főterén. A csoport által elültetett kajszik szimbolizálják Kecskemét gyümölcstermesztő múltját, valaint azt, hogy egykor gyümölcspiac működött a mai belvárosban.  

Farkas-Barta Kata, a 10 millió fa – Kecskemét csoport vezetője a helyszínen elmondta, 110 közösség készül ültetéssel az Élet Napjához kapcsolódóan, így közel 400 fát ültetnek el ezekben a napokban.

– Fantasztikus volt megélni azt az összefogást, amely első nagyszabású faültetésünket segíti. Sok-sok adományozó vásárolt fát, cserjét, segítette a szervezést, a kapcsolattartást, önkéntesek ásták ki a gödröket, sok-sok felnőtt és gyermek mozdult meg a jó cél érdekében. Úgy gondolom, hogy a fák elültetése mellett ez az összefogás önmagában hatalmas siker - mondta Farkas-Barta Kata.

 

Élő adás