2020. Február 25. Kedd  Géza

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Februárban kezdődik a körforgalom építése a kórháznál

December 4-én elkezdődött a háromszintes, modern parkolóház kivitelezése a Nyíri úton. A beruházáshoz kapcsolódóan februárban kezdi el a körforgalom építését a beruházó VER-BAU Parking Kft. Mint megtudtuk, egy ötödik ág vezet majd a korszerű parkolóházhoz.

A kórház mellett épülő háromszintes parkolóház komplex fejlesztésének részleteiről a beruházó VER-BAU Parking Kft. ügyvezetője, Weninger Richárd beszélt a Hírös Gazdaság magazinban. Kifejtette, a parkolóház építésénél nem a beruházói szempontok voltak az elsődlegesek.

–  Adott probléma megoldását vállaltuk, amiről mélyrehatóan egyeztettünk a kórházzal és az önkormányzattal – mondta Weninger Richárd. – Az egyeztetések során a súlyos parkolóhiányon túl további két komoly problémát sikerült feltárni: az önkormányzat jelezte felénk, hogy a Széchenyivárosnak ezen a részén az elvártnál kevesebb a jó minőségű, a lakossági igényeket magas szinten kiszolgáló üzlet. Az eredeti terveinkben a földszinten is parkolók lettek volna, de az önkormányzat kifejezett kérésére megvizsgáljuk kiskereskedelmi üzletek betelepítését.

A másik lokális probléma a Nyíri út, Akadémia körút, Csabay Géza körút kereszteződése.

Az útügyi hatóság megállapította, hogy a jelenlegi kereszteződés megtartása mellett nem lehetne kiszolgálni a parkolóházat. Egyébként is évek óta túlterhelt csomópontról van szó, amit a szakhatóság által végzett forgalomszámlálási adatok is plasztikusan kimutatnak. Körforgalom építését írták elő tehát, aminek megadták az áteresztőképességét, főbb paramétereit. Ennek az ötödik ága fogja megoldani a parkolóház ki- és bemenő forgalmának elvezetését. A jelenlegi, Nyíri út felőli behajtó kizárólag a tűzoltóság felvonulóútjaként marad meg, illetve a kórházi oxigénellátó gépkocsijai használhatják.

Weninger Richárd elmondta, a körforgalom építése február második felében kezdődik.

- Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a kivitelezés során gördülékenyen menjen a forgalomirányítás a csomópontot használók számára, különös tekintettel a mentőkre. Olyan technológiai folyamatokat alkalmazunk, melyeknek köszönhetően a kereszteződés teljes lezárására nem kerül majd sor a munkálatok végzésekor – emelte ki az ügyvezető.

Az építkezés során az első lépés a víziközmű-kiváltás lesz, ez a csomópont mellett a Nyíri utat érinti majd.

A projekt költsége a közműkiváltásokkal együtt mintegy 800 millió forint, arról még zajnak az egyeztetések, mekkora részben járul hozzá az építkezéshez a város önkormányzata.

Az új csomópontot, ahogyan a parkolóházat is, 2020 végéig elkészíti a VER-BAU Parking Kft.

A parkolóház és a többi új megállóhely jellemző adatai:
Pontos helye: Nyíri út–Csabay Géza körút kereszteződése, a főbejárat melletti, régi, kétsoros kórházi parkoló helyén
Telek területe: 7175 négyzetméter
Beépített terület: 3780 négyzetméter
Parkolóház kapacitása: 385 parkolóhely
Mellette külső, felszíni parkolók: további 32
A Csabay Géza körút felől ingyenes, zúzottköves parkoló: 116
A kórház udvarán fizetős, térköves parkoló: 94
Beruházás költsége: 3 milliárd Ft
Liftek száma: 2 db

 

Élő adás