2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Fényes nappal zaklattak egy lányt a belvárosban

Több utcai zaklatás történt a napokban Kecskeméten. A hét elején egy tízéves fiút bántalmazott egy feltehetően ittas férfi a Széchenyivárosban. Két nappal később a városközpontban egy nőt tapogatott meg egy kétes kinézetű férfi, aki ezt követően társával még a buszra is felszállt kiszemeltje után. Stábunk nyomába eredt a felerősödni látszó jelenségnek.

Éhes szemek, füttyszó, a külsőre tett elismerő vagy kritikus megjegyzés. A nők többsége jól ismeri az utcai férfitekintet sokak számára gyomrot összerándító hatását. Mi minősül zaklatásnak? Lehet-e bók egy kéretlen megjegyzés, ha az alapvetően jól esik? Mi az a legkisebb utcai atrocitás, amiért szólni kell a rendőrségnek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ városunk utcáin.

Az egyik kecskeméti pláza előtt a napokban egy kétes kinézetű férfi minden ok nélkül megfogta egy nő fenekét. A helyszínen jártunk, ahol egy fiatal lányt kérdeztünk: mennyire érzi biztonságban magát a környéken. Ami ezután következett, arra mi sem számítottunk. Interjúzás közben szólt közbe egy valószínűleg ittas férfi.

Kővári Dóra azt mondta, gyakran odamennek hozzá, ha egyedül van. A megoldást a rendőri jelenlétben látja.

– Nagyobb közbiztonság segítene. Például a rendőrök is sűrűbben kinézhetnének ide – mondta a fiatal lány.

Az említett zaklatásos ügyben hivatalos információink szerint nem tettek feljelentést, de a közösségi oldalon többek véleménye szerint is kellett volna. Milyen helyzetben fordulnának a rendőrséghez ilyen esetben, erről is kérdezősködtünk a járókelőktől. Kiderült, hogy csak tettlegesség esetén érzik ennek szükségét a nők.

A szexuális zaklatás fogalmának pontos jelentéséről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint elég hozzá egy kéretlen tekintet, mások a személyes térbe avatkozásnál húzzák meg a határt, míg vannak olyanok is, akiknek csak a fizikai közeledés számít zaklatásnak. Mégis fel kell tennünk a kérdést: vajon csak megalkuszunk a helyzettel, hogy „az utca világa már csak ilyen”? Vagy tényleg apróság, ami történt?

Kerestük a Kecskeméti Rendőrkapitányság szóvivőjét, aki az esetekkel kapcsolatban bővebben nem akart nyilatkozni, de kérdésünkre, hogy mikor, miért, milyen utcai atrocitás ügyében érdemes feljelentést tenni, az alábbi közleményt küldte:

,,Ha bűncselekményt követtek el az Ön sérelmére, vagy bűncselekményt észlelt, akkor azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es számon, illetőleg a 112-es általános segélyhívó vonalon. Ha már megtörtént a baj, akkor személyesen tegyék meg a feljelentést a rendőrkapitányságokon. Továbbá elektronikusan is ezt meg tudják tenni. A legfontosabb, hogy jól figyeljék meg az elkövető(k)et, hiszen egy pontos személy- és ruházatleírás sokat segíthet a rendőrségnek.”

Kapcsolódó cikkünk:

Részeg férfi támadt egy kisfiúra a Széchenyivárosban

 

 

Élő adás