2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Finisébe érkezett a világháborús emlékhely felújítása

Hamarosan befejeződik a Szentháromság temetőben az első világháborús emlékhely felújítása.

Ahogyan azt korábban megírtuk, 363 darab első világháborús katonai síremléket újítottak fel a Szentháromság temetőben. Hegedűs Ágoston, a kecskeméti Római Katolikus Főplébánia képviselő-testületének tagja, a felújítást koordinátora elmondta: a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum pályázatán a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia 36 millió 300 ezer forintot nyert el vissza nem térítendő támogatás formájában. A pályázat lehetővé tette a világháborús hadisíron elhelyezett sírkövek lecserélését új gránit síremlékekre. A temetőben parkosítottak, még a telepített a rózsák színére is figyeltek: trikolor színben virulnak a gyönyörű virágok.

A hadisírok és emlékmű közötti sétáló utakat is felújították. Rendbe tették az emlékhely elvadult környezetét, kitakarították a vadon nőtt növényeket, valamint a tereprendezés során – a bádog-garázssortól leválasztva – kitakarással, szoliter növényeket ültettek be.

A pályázati pénzből új sorfákat ültettek, kiépítették az utat az új kiskaputól az emlékhelyig, valamint az Imre Gábor által készített emlékmű előtt. A szobor lábazatát gránitból készítették el, mely különleges célt szolgál. Ide kiülhetnek az emlékezők, és gyönyörködhetnek a panorámában.  

A temetőben egy új kutat is létesítettek az öntözéshez szükséges víz biztosítására. A munkálatok a létesítmény mögötti bádogtárolók megszüntetése után fejeződnek be, ezek helyén murvával kirakott, akadálymentes bejáratot  és parkolót alakítanak ki.

Élő adás