2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Hamarosan befejezik a Centrum környékének felújítását, augusztus közepén már szabadon közlekedhetünk a területen. A hátralévő egy hónapban az aszfaltburkolatok véglegessé tétele és a jelek felfestése zajlik. Az erőforrások pedig lehetővé tették, hogy további két járda is megújulhasson a környéken.

Még egy hónap, és fennakadások nélkül közlekedhetünk a Centrum környékén. A munkálatok áprilisban kezdődtek, július 29-én pedig kezdetét veszi a műszaki átadás-átvétel.

- Nem aszfaltra, hanem rakott burkolatra cseréltük le a korábbi burkolatokat, illetve kiegészült a projekt egy közlekedésbiztonsági elemmel is, ami a Piarista templom és a Koháry István körút közötti zebrának az átépítését és egy jelzőlámpás csomópont kialakítását foglalja magába - mondta a helyszínen dr. Orbán Csaba, a Városüzemeltetési Osztály vezetője. 

A hátralévő időben a szakemberek az aszfaltburkolatokat teszik véglegessé, illetve felfestik a közlekedési jeleket is. A felújításra szánt költségvetéssel annyira jól tudtak gazdálkodni, hogy további két projekt is helyet kapott a beruházásban. megújulhat a Piarista Rendház melletti illetve a Véradóállomás előtti járda is. Ez a két pótmunka is az eredetileg tervezett határidőn belül valósul meg - fűzte hozzá dr. Orbán Csaba. 

Az osztályvezető azt is elmondta, hogy ez a beruházás méltóképpen illeszkedik a főtér megszokott látványához, illetve csatlakozik a piacon pár évvel ezelőtt megvalósított, rehabilitációs jellegű felújításhoz.

Ráadául, ahogy korábban írtuk, zöldebb is lesz a belvárosnak ez a része. Király József, a belváros képviselője elmondta, hogy 500 négyzetméternyi zöldfelületet alakítanak ki a Centrum környékére.

- Azért fontosak a növények, mert egyrészt tisztítják a levegőt, másrészt megfelelő hőmérsékletet, mikroklímát tudnak biztosítani - hangsúlyozta Király József. Elmondta, a fák száma is gyarapodik, majd 30 fával több lesz, mint a felújítás előtt volt. Szeptember végén, vagy októberben ültetik el a fákat, mert a nagy melegben, szárazságban nem maradnának életben.

Király József azt is elmondta, hogy ez egy nagy összefogásnak köszönhető. A Városszépítő Egyesület, a TERMOSTAR Kft., a 10 millió Fa kecskeméti csoportja és a Centrumot működtető cég is kiveszi a részét a zöldítésből. A teljes felújítás 450 millió forintból valósul meg, amelyet teljes egészében a kecskeméti önkormányzat finanszírozott.

Élő adás