2020. Szeptember 19. Szombat  Vilhelmina

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Fizetős parkolók ügye a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottságon

A Juhar utcai és a Piszekút téri parkolás fizetőssé tételéről, valamint két egyház ingyenes ingatlanhoz jutásáról tárgyalt hosszabban kedden a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság. A testület végül támogatta az előterjesztést.

Kecskemét két pontján bővítené az önkormányzat a fizetős parkolók számát. A Széchenyivárosban a lakosság kérésének megfelelően szűnik meg az ingyenes parkolás, mert a napközben ott hagyott járművek zavarják és akadályozzák az ott élők mozgását.

Szőkéné Kopping Rita (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) a körzet képviselőjeként azt kérdezte, hogy a Juhar utca földes szakasza miért lesz fizetős. Dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet vezetőjének válaszából kiderült, hogy ha ezt nem teszik meg, azon a részen szaporodik majd meg az ingyenesen parkoló autók mennyisége.

Az ellenzéki képviselő magyarázatot kért a Piszekút tér fizetőssé tételére is. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, mint a városrész képviselője azt mondta, hogy az ott élők rajta keresztül kezdeményezték mindezt.

A parkolási övezetek kiterjesztéséről szóló előterjesztést végül 4 igen és 2 tartózkodás mellett ellenszavazat nélkül fogadta el a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság, és ezt javasolják a csütörtöki Közgyűlésnek is.   

A bizottság napirendjén szerepelt az az előterjesztés is, amely szerint két önkormányzati ingatlan tulajdonjogát adná át a város ingyenesen két bevett egyháznak. A görögkatolikus egyház a jelenlegi Zimay László utcában található ingatlana melletti telket kapná meg, ahol templomot szeretne építeni.

A Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet pedig a Bethlen körúton, a Zománcműhelynek otthont adó telket kaphatná meg, hogy az ottani épületeket felújítva közösségi házat hozzon létre.

Az előterjesztés kapcsán Szőkéné Kopping Rita azt kérdezte, hogy az értékes ingatlanok esetében miért nem merült fel a tulajdonjog átadása helyett a használatba adás. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester válaszából kiderült, hogy a városnak nem voltak más tervei ezekkel az ingatlanokkal, amelyek ráadásul elég elhanyagolt, rossz állapotban is vannak. Az egyházak pedig mindkét esetben vállalták a szükséges felújítások elvégzését.

Az előterjesztést végül valamennyi képviselő egyhangúlag támogatta.

Élő adás