2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Gólyafiókákat gyűrűztek Kecskeméten

Nyilvános gólyagyűrűzést tartottak Kecskeméten a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai szombaton délelőtt. Négy kis fióka kapott gyűrűt a lábaira, a jelölés után a kicsik visszatérhettek a biztonságos fészekbe. 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Hunyadivárosi Madárbarát Program szervezésében bemutató gyűrűzést tartottak Kecskemét egyetlen belterületi gólyafészkénél szombaton délelőtt. 

Egy emelőkosaras autó segítségével felment a fészekhez dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője, lehozta a fiókákat, majd gyűrűzés után visszatette őket. Látszott, hogy a kicsik meg voltak illetődve, amikor kivette őket a fészekből  a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa, de aztán nyugodtan tűrték, hogy a lábukra helyezze a gyűrűket.

A fészekben nevelkedő négy gólyafióka fém-és színes jelölőgyűrűket kaptak, amelyek lehetővé teszik a madarak befogás nélküli azonosítását és információkkal szolgálhatnak a gólyák vonulásáról, napi aktivitásukról, illetve életkorukról.

Dr. Pigniczki Csaba elmondta, hogy a gólyák egyébként nagyon gondoskodó szülők,óvják, védik a csemetéiket, például ha nagyon meleg van, árnyékot tartanak a szárnyukkal, vagy vizet hoznak a fészekbe, hogy a fiókáiknak ne legyen melege. Azt is elárulta a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa, hogy a négy kicsi átlagosnak mondható, ha úgy éreznék a szülők, hogy csak kevesebb fiókát tudnak felnevelni, akkor kevesebb tojást rakna az anyuka. 

Bár az esős idő miatt kicsit csúszott a program, de végül minden gólyababa megkapta a gyűrűket, és visszatérhetett a biztonságos fészekbe.

 

Élő adás