2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hamarosan kezdődnek a nagy belső munkák a református templomban

Hamarosan elkezdődnek a nagy belső munkálatok a református templomban - árulta el Kuti József, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze. Már több évtizede várt a Kecskeméti Református Egyházközség arra, hogy felújíthassák a templomot kívül, belül. 2018 elején lehetőséget kaptak a fejlesztésre, így május 20-án kezdődtek meg a munkálatok. Várhatóan 2020 nyarára fejeződik be a templom renoválása.

Ahogy arról korábban is hírt adtunk, május 20-án kezdetét vette a kecskeméti református templom felújítása. Az egyházközség már több évtizede várt erre a lehetőségre. 2003-ban a torony megújulhatott, de a gyülekezeti rész felújítására is régóta szükség volt. Elsősorban a tetőszerkezettel, a homlokzattal és a cserepekkel voltak problémák, igen leromlott az állapotuk. Kuti József, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze elárulta, hogy jelenleg hogy állnak a munkálatok.

,,A homlokzat felújítása viszonylag jól halad, és aki erre sétál, az láthatja, hogy az új vakolat már fönt van, illetve az oldal- és a hátsó (a volt Liberté felőli) homlokzaton is elkezdődött a vakolási munka. Ezek kívülről is jól láthatóak. Az is látszik, hogy a tetőn is már régóta dolgoznak. Az új tetőcserép már itt is van a városban, de a szükséges ácsszerkezet-javítások most kerülnek elvégzésre, és akkor elkezdődik az új tetőcserépnek a fölvitele. Ezzel párhuzamosan vagy ezt megelőzően kerül le a régi. Ez szép fokozatosan történik meg" - mondta Kuti József.

A nagy belső munkálatok szeptember végén kezdődnek meg, mivel akkor az egész templomteret állványozni fogják. Ekkor kerül sor a boltív részek átalakítására és a világítás fölszerelésére.

Jelenleg a templomot nem tudják használni a reformátusok, így az alkalmaikat az Újkollégium dísztermében tartják meg.

,,Az istentiszteleteket és az áhítatokat át tudtuk rakni a saját helyiségeinkbe. Az esküvőknél az evangélikus testvérek jöttek a segítségünkre. Ezúton is köszönjük nekik! A református esküvők nagy részét az evangélikus templomban tarthattuk meg" - árulta el az elnöklelkész.

2018 elején kapott az egyházközség egy 350 milliós állami támogatást. A beruházás összesen 630 millió forintból valósul meg. A gyülekezet a fennmaradt összeget saját forrásaiból fedezi, de még így is hiányzott 30 millió a felújításra. Öt hónappal ezelőtt az egyház adománygyűjtést szervezett. E rövid idő alatt körülbelül 10 millió forint gyűlt össze a kecskeméti gyülekezet tagjaitól, a kollégiumi családoktól és az ugyan nem református, de a gyülekezettel szimpatizáló kecskemétiektől. Az elnöklelkész elmondta, nagyon hálásak mindenkinek, aki segíti céljukat. A felújítások várhatóan 2020 nyarára fejeződnek be. Akkor fog teljes új pompájában tündökölni a templom.

Élő adás