2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hány éves korig tanácsos volán mögé ülni?

Az M5-ös autópályán kedden délután történt halálos baleset felkavarta az indulatokat az interneten. Több olyan vélemény is megjelent, hogy a tragikus balesetet okozó 85 éves sofőrnek életkora miatt már nem szabadott volna vezetnie. A témáról megkérdeztünk egy orvost. 

Mint arról korábban beszámoltunk, kedden eset történt halálos baleset az M5-ös autópályán. Bugacról, temetésről tartott haza, Tatára egy házaspár a lányukkal, amikor a 85 éves sofőr fel akart hajtani az autópályára kedden délután. A gyorsítósávról azonban nem a helyes irányba kanyarodott az útra a férfi. Szeged helyett Budapest felé vette az irányt, szembe fordulva így a forgalommal. A feltehetően vétkes idős férfi frontálisan ütközött össze egy másik személyautóval. A balesetben elhunyt a férfi 81 éves felesége, súlyosan megsérült az 50 év körüli lánya, illetve ő maga és a másik sofőr könnyű sérülést szenvedtek.

A közösségi oldalon sok hozzászólás érkezett a balesetről szóló cikkhez. Lehetett olvasni olyan véleményeket, miszerint már 65 éves kortól el kéne venni az emberektől a jogosítványt. Sokan azzal érvelnek az időskori vezetés ellen, hogy a reflexeik már nem ugyanolyanok, nem tudják felvenni a ritmust, és magas a reakcióidejük.

Volt olyan is, aki emlékeztette a hozzászólókat, hogy a múltkor huszonéves volt, aki fordított irányba haladt a pályán, csak ha nem idős, nem emelik ki a sajtóban. De egy családtag is megosztotta véleményét az ügyben, miszerint, idézzük: Senkinek nem kívánok olyan napot, amit tegnap a családunk átélt! 85 éves ide vagy oda, sokkal több baleset van fiatal, részeg drogos sofőrök miatt! 

Megkerestünk egy orvost, aki már régóta foglalkozik ezzel a témával.

- Olyan írásokat lehet látni, vagy olvasni, hogy az idős kori vezetést be kellene tiltani, egy bizonyos életkori határ fölött. A világon sehol nincs olyan ország, ahol fölső határa lenne a vezetésnek. Alsó van. Felső nincs. Ez nem jelenti azt, hogy minden idős ember alkalmas lenne autóvezetésre. Nem minden 85 éves ugyanolyan, van, aki nagyon jó állapotban van, és alkalmas a vezetésre, és van, aki nem.

Az idős vezetők engedélyét kétévente hosszabbítják. Ha valakinek olyan betegsége van, ami alkalmatlanná teszi vezetésre, a családorvos dönt arról, vezethet-e. Ha pedig olyan betegsége van, mint például az epilepszia, akkor az eleve is kizárja, hogy jogosítványt kapjon -  mondta prof. dr. Nemes György, baleseti sebész, főorvos.

Az orvos azt is elmondta, hogy a fiatal vezetők több balesetet okoznak, mint az idősek. Problémaként emelte ki továbbá, hogy a fiatalok autójában többen is szoktak ülni, mint ami megengedett.

Élő adás