2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Három év az egészségfejlesztés jegyében

3 éve indult el a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda munkája, melynek eredményeit Dr. Móczár Csaba, Kecskemét Járás EFI szakmai vezetője az alábbi cikkben foglalta össze.

Három évvel ezelőtt 2018. április elsején indult az EFOP-1.8.19-17 pályázat keretében a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda munkája. Szép és összetett kihívásnak nézett elé a hatfős csapat: az ország egyik legnagyobb lélekszámú járásában a lakossághoz közvetíteni az egészséges életmód ismeretét és összehangolni az egészségfejlesztésben működő állami és civil szervezetek munkáját.

Az Iroda a magyarországi Alzheimer Café mozgalomhoz való csatlakozással nyitotta meg hivatalosan a tevékenységét. A COVID-járvány miatt bevezetett korlátozásokig havi rendszerességgel beszélgettünk a meghívott előadókkal a demens, Alzheimer-kórban szenvedő páciensek ápolásának, gondozásának kérdéseiről. Minden év szeptember utolsó hetében, az Alzheimer héten a városközpontban végig sétálva hívjuk fel a figyelmet a betegségben szenvedőkre és az őket gondozó hozzátartozók áldozatos munkájára. Tavaly még a járvány második hullámának kitörése előtt nagy sikerrel vetítettük le Kollár István Az Alzheimer című dokumentumfilmjét.

Közkedvelt az idősek körében a Café mellett elindított Szenior Örömtánc klub, ahol a tánc erejével lelki feltöltődést, kikapcsolódást kaphatnak a résztvevők, továbbá élvezhetik a tánc adta mozgáskultúra jótékony hatását az időskorban jelentkező mozgásbizonytalanság, szédülés leküzdésében.

Az egészséges életmód kialakítását, megismertetését minél fiatalabb életkorban el kell kezdeni, hiszen a gyermekkorban megtanult ismeretek jobban beépülnek a mindennapi szokásaink közé. Az Iroda elsődleges célcsoportja az óvodák és iskolák, de bölcsődékbe is vittünk programokat. Az Iroda által kidolgozott portfólió magába foglalja a személyi higiéné, az alapvető újraélesztési ismeretek, az egészséges táplálkozás, a serdülő kor testi és lelki változásainak bemutatásán túl az agresszió- és stresszkezelés ismereteit is. Közkedvelt program az ennek a korosztálynak kidolgozott „Ciki-a-cigi” program, ahol életkortól függően meséken, történeteken keresztül, interaktív eszközök segítségével mutatjuk be a dohányzás káros hatásait.

Az Iroda jelen van a települési programokon is. Kiemelt figyelmet kap ezeken a rendezvényeken a szűrőbuszunk, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ bocsájtott a rendelkezésünkre. A buszokon kérdőíves szűréseket, vércukor- és vérnyomásmérést, Inbody készülékkel testösszetétel mérést, bőrgyógyászati szűrést vehet igénybe a lakosság. A szűrések eredményei alapján dietetikus ad életmódtanácsokat a résztvevők számára. A szűrések és életmód tanácsadás mellett az alapszintű újraélesztés ismereteit is igyekszünk megismertetni a lakossággal.

"Hallotta? egy ember beszélget!" mi a magány, a befelé fordulás, a meditáció jelentősége; így indult a közkedvelt mentálhigiénés sorozatunk, az Életigen Program. A program több hónapon keresztül a munkahelyek, a lakosság és a középiskolák hallgatói számára dolgozta fel a mindennapok lelki problémáit. „Ki kapja lájkot”– az önismeret, önbecsülés kérdései, a szorongás hátterében álló tényezők, az emberek közti kommunikáció átalakulásának problémái mellett sok a mindennapi életünket befolyásoló kérdés került terítékre az előadásokon.

A színtér-programjainkkal a munkahelyeken is jelen vagyunk. Komplex szűrőprogramok és az egészséges életmód ismeretek továbbadása ezeken a helyszíneken is megjelennek. Ezen túlmenően az Iroda mentálhigiénés munkatársai a munkahelyeken jelentkező kiégés, szorongás problémáival is foglalkoznak. Az elmúlt években mintegy 300 színtérprogramot szerveztünk, amelyen több mint 15 ezer a járásunkban lakó honfitársunk vett részt.

A munkánk további területe az életmódváltó klubok szervezése. Klubjaink célcsoportjába tartoznak az idősotthonok lakói, akik többek között az egészséges táplálkozásról, az idősödés folyamatának lelki problémáiról, valamint tematikus klubjaink keretében a szív- és érrendszeri betegségekről és a cukorbetegségről hallgathattak interaktív előadásokat.

Az Egészségfejlesztési Iroda tevékenységéből nem maradhat ki a rendszeres testmozgás propagálása sem. Csatlakozva Monspart Sarolta egykori tájfutó kezdeményezéséhez létrehoztuk a Kecskeméti Gyalogló Idősklubot. Létrejöttek a lajosmizsei kerékpár klub, és a fiatalok számára kondicionáló mozgásklubok. Kecskeméten is elérhetővé tettünk különböző mozgáslehetőségeket a FormaZona klubbal közösen.

A COVID-járvány sajnos az Iroda munkáját is jelentősen korlátozza. Jelentős célcsoportunkat, a nevelési intézményeket nem tudjuk látogatni. Hasonlóképpen az időseket is nehezebben tudjuk elérni. A tevékenység jelentős része az Iroda weblapját és Facebook oldalát igénybe véve online folytatódik. A COVID-járvány az emberek, különösen az idősek izolációját hozta, ezenkívül az emberek félelmei a fertőzéstől, és az eddig idegen járványügyi helyzettől felerősítették a lelki problémákat. Mentálhigiénés szakembereink lelki segélyvonal létrehozásával és a lelki problémák feldolgozását segítő kisfilmek készítésével igyekeznek segíteni a hozzánk forduló lakosságnak.

Online formában folytatjuk hagyományos klubjainkat, köztük a sikeres babaváró foglalkozásokat, ahol a terhesség és szülés körüli testi-lelki változásokkal, az egészséges életmóddal, a szoptatás fontosságával foglalkozunk.

A háziorvosok által szervezett praxisközösségekkel együttműködve online gyógytorna videók készültek.

Az iroda munkatársai remélik, hogy minél hamarabb folytathatják az eddig megszokott módon a munkájukat. Az eddig elindított munka folytatásán túl jelentős célunk a járásban folyó egészségfejlesztési tevékenység összefogása, minél hatékonyabb megismertetése a lakossággal.

Keressenek bennünket a Facebookon illetve a weboldalunkon:
http://facebook.com/efikecskemet
http://eszii.hu/efi/index.php

 

 

 

Élő adás