2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hazatértek égi katonáink Litvániából

Körülbelül öt hónappal ezelőtt köszöntünk el közel száz katonától a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Négy hónapon keresztül Litvániában állomásoztak, de most végre hazatértek.

– Dolgos hétköznapokat éltünk meg, nem volt hétvége. A Balti országok légtérvédelme mindig kiemelt feladat – mondta Ugrik Csaba dandártábornok, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység parancsnoka a a repülőbázison rendezett visszafogadó ünnepségen. A magyar katonák nem csak Litvánia, hanem Lettország és Észtország légterét is védték.

A pilóták összesen 544 órát töltöttek a levegőben a Baltikumban. Ötven éles riasztásuk volt, 38 különböző orosz repülőgépet igazoltattak. Ez volt a fő feladatuk a katonáknak. De ezeken felül felhatalmazást kaptak arra, hogy a balti államokban állomásozó tengerészeti és szárazföldi erőket is támogassák ebben a négy hónapban, amelynek kapcsán 141 felszállást hajtott végre az alegység. A dandártábornok kiemelt egy másik fontos feladatot is: „Olyan díszelgő repüléseket is végrehajtottunk mind a három országnak a légterében, amelyekkel a polgárok biztonságérzetét növelve repültünk. Láthattak bennünket, hogy igen, védjük a légterüket.”

Magyarország 2015 után immár második alkalommal vett részt a küldetésben. A feladatot NATO-felajánlás keretében hajtották végre, nincs saját légiereje ennek a három balti államnak, a NATO-erők rotációban látják el a védelmet. Helytállásukkal Magyarország hírnevét is öregbítették.

Ugrik Csaba úgy értékelte az eltelt négy hónapot, hogy a közel 100 fős csapat azt bizonyította, hogyan tud együtt dolgozni Magyarországtól ezer kilométer távolságban, milyen logisztikai támogatást kapunk itthonról, és hogy tudunk tevékenykedni hazánktól meglehetősen távoli tájakon is.

Május 1-jén nem csak a majd’ száz katonával, hanem négy harci repülőgéppel is támogatta a Magyar Honvédség a balti országok légtérvédelmét Spanyolországgal és Nagy-Britanniával közösen, NATO-parancsnokság alatt. A magyar légierő JAS 39-es Gripenjei is hazatértek, azokat Pápára szállították, a kiképzés, készültségadás ott folytatódik tovább. Amint pedig befejezik a kecskeméti repülőtér felújítását, a századok visszatelepülnek a hírös városba, ahol megújult környezetben folytatják majd tovább szolgálatuka.

Élő adás