2020. Február 25. Kedd  Géza

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Helyi Értékek Tára a Cifrapalotában

„Egyedi, különleges és minőségi…, Helyi Értékek Tára a Kecskeméti Katona József Múzeumban” címmel nyílt kiállítás a Cifrapalotában. A tárlaton mintegy 200 műtárgyat tekinthetnek meg a vendégek.

A Kecskeméti Katona József Múzeum új, rendhagyó kiállítással készült a kecskeméti Hungarikum fesztivál nyitányára, ugyanis gyűjteményi egységeinek közel 200 műtárgyát vonultatja fel a Cifrapalota első emeletén. A tárlat célja, hogy a Nemzeti Értékpiramis egyes szintjeinek kecskeméti értékeihez kapcsolódó műtárgyállományon keresztül érzékeltesse a helyi identitás fontosságát. A kiállítás betekintést nyújt a kecskeméti települési-, illetve a megyei értékek minden kategóriájából őrzött tárgyi örökségünk válogatott tárába, de reflektál a Kiemelkedő Nemzeti Értékeink, a Hungarikumaink és az UNESCO szellemi kulturális örökségének gyűjteményébe tartozó kecskeméti csúcsteljesítményekre is.

A tárlatban bemutatják többek között Kada Elek régészeti munkásságának néhány kiemelt eredményét, Mathiász János munkásságát a Néprajzi Gyűjtemény paraszti életmódhoz kapcsolódó tárgyaival, de a nagyközönség láthat olyan használati eszközöket is, amelyek a kecskeméti kajszibarack és barackpálinka kultúrájához kötődnek. A gyűjteményi egységek közült kiemelt helyet kapnak a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely 20. századi magyar játéktörténetet reprezentáló tárgyai. A kiállítás kurátora Hajagos Csaba történész-muzeológus, a Történeti-Néprajzi Osztály vezetője. A kiállítás megtekinthető hétfőtől vasárnapig 10 és 17 óra között.

Élő adás