2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hétfőn szúnyogot irtanak Kecskeméten

Jövő hétfőn, azaz július 6-án kezdik meg a szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem szakemberei Kecskeméten. Az idei évben légi szúnyogirtás sehol sem lesz. A permetezéseket földi járművekről végzik az esti, éjszakai órákban. 

A kifejlett szúnyogok ellen kifejezetten lakóterületi, szabadtéri használatra engedélyezett irtószert használnak, amely emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nem jelent veszélyt. A csípőszúnyogok rendkívül érzékeny rovarok, így egészen kis mennyiségben kell kijuttatni a készítményt, alig több mint fél litert használnak fel hektáronként.

Rossz idő esetén július 7-én, 8-án vagy 9-én kísérlik meg újra a gyérítést a szakemberek.

A kifejlett szúnyogok ellen kifejezetten lakóterületi, szabadtéri használatra engedélyezett irtószert használnak, amely emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nem jelent veszélyt. A csípőszúnyogok rendkívül érzékeny rovarok, így egészen kis mennyiségben kell kijuttatni a készítményt, alig több mint fél litert használnak fel hektáranként. Ez a dózis a legtöbb rovarra nincs káros hatással, a méhfélék és más beporzó szervezetek, továbbá a rovarevő madarak legfontosabb táplálékai sem sérülnek a kezelések miatt.

A permetezéseket földi járművekről végzik az esti, éjszakai órákban. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, csak a területen aktuálisan tartózkodó szúnyogokat pusztítja el. Emiatt is fontos a szúnyogok utánpótlását biztosító, ház körüli mikrotenyészőhelyeket megszüntetni, hiszen ezeket szervezett módon nem lehet elérni. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket (virágcserepek, játékok, madáritatók) összegyűjteni, vagy néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni, illetve az árkokat rendben tartani, hogy azokban ne tudjon hosszabb ideig megállni a csapadék. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html 
ttps://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Élő adás