2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hitelfelvétellel folytatódhatnak a megkezdett beruházások - Videóval

6.5 milliárd forint beruházási hitel felvételéről döntött ma (csütörtökön) a közgyűlés, valamint a polgármester megkezdheti a tárgyalásokat az élményfürdőre felvett lízingkonstrukció hitelkiváltásáról. Utóbbira talán most van utoljára lehetőség számottevő árfolyamveszteség nélkül.

11 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett az MKB Banknak szavazott bizalmat a közgyűlés, így ettől a hitelintézettől veszi fel a város a 6.5 milliárd forintos beruházási hitelt. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, hogy nyilvános pályáztatás útján minden banknak megvolt a lehetősége ajánlatot tenni. Ezek közül keresték meg a legkedvezőbbet. A választott pénzintézet fix kamatozású hitelt ajánlott 12 év futamidőre. Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezető-helyettese arról kérdezte a polgármestert, hogy miből tudja majd visszafizetni a város a felvett összeget.

– Éves szinten 22 milliárd a működési bevétele az önkormányzatunknak, ez azért kellő alapot és biztonságot teremt arra, hogy vissza tudjuk fizetni a fölvett hitelt - válaszolta Szemereyné Pataki Kaludia.

A képviselőnek más véleménye volt arról, hogy melyik hitelintézet ajánlatát lenne érdemes elfogadni, ő az OTP-t tartotta jobb választásnak. A polgármester erre azt mondta, hogy a felvetés versenyjogi aggályokat feszeget, mert a városnak a legkedvezőbb ajánlatot tevő bankot kell elfogadnia, a kérdéses pénzintézettel egyébként korábbi együttműködése van az önkormányzatnak. A hitelfelvétel szükségességével az ellenzék is egyetért.

– Mi is azt látjuk, hogy ahhoz, hogy határidőre be tudjuk fejezni az Európai Uniós beruházásokat, nehogy elvesszen a pénz, szükségesek ezek a plusz források - fogalmazott Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezető-helyettese.  

A hitelből a tervek szerint biztosítottá válik majd többek között a Margaréta Otthon energetikai korszerűsítése, valamint a katonatelepi és hetényegyházi kétcsoportos bölcsődék is megépülhetnek.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester arra is felhatalmazást kapott a közgyűléstől, hogy elkezdje a tárgyalásokat az élményfürdőre kötött lízingszerződés hitelkiváltásáról. Ez azért fontos, mert talán most van az utolsó pillanat, amikor nem túl nagy árfolyamveszteséggel tud kiszállni a város.

Élő adás