2020. Szeptember 28. Hétfő  Vencel

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hogy haladnak a felújítások a főtéren?

A belvárosban több felújítás kezdődött az elmúlt időszakban, melyek egyre látványosabb fázisban tartanak. Utánajártunk, hogy halad a Városháza, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet és a Kecskeméti Református Templom felújítása.

Szinte napról-napra változik, újul Kecskemét főterének látképe a jelenleg is tartó munkálatok miatt. A kecskeméti Városházát idén kezdték el felújítani. Folyamatosan érkeznek az új nyílászárók, már befejeződött a tető fóliázása és az új cserepek is hamarosan a helyükre kerülnek. A munkák nem állnak le a hideg miatt, hiszen bent is folytatódik a felújítás.

A Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet átfogó fejlesztése, az év első felében kezdődött el. Az első ütembe a műemléki kolostor felújítása tartozik bele. Az épületre az új cserepek már felkerültek, a teljes tetőszerkezet felújítása pedig várhatóan december végéig befejeződik, így a munkálatok a külső nyílászárók cseréjével folytatódnak majd. Nyárra várhatóan elkészül a homlokzat és a lábazat is. A második ütem elkezdése a Kada Elek Szakgimnázium áthelyezésétől is függ, hiszen az intézmény a tervek szerint a Rudolf-laktanyába költözik, így a helyére egy új kollégiumi épületrészt, hangversenytermet, könyvtárat, archívumi raktárterületet, valamint a két épületegyüttes közé egy belső kertet alakítanak ki.

A Kecskeméti Református Templom felújításának több mint fele már készen van, köztük a leglátványosabb részek is. Befejeződött a tetőszerkezeti javítás, a tetőcserép cseréje, a bádogos munka és a csapadékvíz-elvezetés. Végeztek a homlokzat-felújítással, a színezéssel, kőfelületek tisztításával. A nyílászárók egy részét felújították, nagy részét pedig már lecserélték, de elkészült már a talajvíz elleni szigetelés is. Folyamatosan végzik a gyenge és erős áramú rendszerek cseréjét, azaz a világítást, hangosítást, vetítést és szellőztetést.  Mivel a hőközpont is új lett, a tél beálltával is folytatódhatnak a munkálatok, hiszen a templomban a fűtés is megfelelő.  Amint befejeződnek a vésési munkák, nekiállnak a festésnek és a mázolásnak, amit várhatóan február második felében el is kezdenek. Tavasszal történik a tereprendezés és a kertészeti munkák, így valószínűleg nyár elején már teljes pompájában csodálhatjuk meg a templomot.  

Élő adás