2020. Február 25. Kedd  Géza

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hogyan védekezzünk a szmog ellen?

Az elmúlt napok hideg, csapadékmentes és szélcsendes időjárása miatt megnőtt a szállópor koncentrációja a levegőben Kecskeméten. Az ilyen mértékű légszennyezettségnek már súlyos egészségkárosító hatása van. Bár teljes védelem nincs, kisebb praktikákkal csökkenthetjük a káros levegő okozta tüneteket.

Múlt heti felvételeinkből látszódik, mekkora is a szmog Kecskeméten. A híradások naponta szólnak arról, hogy hol problémás, hol egészségtelen, hol káros a levegő a hírös városban. A szmog rövidtávon nehézlégzést és köhögést okoz, hosszútávon pedig nő a légzőszervi megbetegedések kockázata, valamint súlyosbodhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Mivel azt nem tehetjük meg, hogy ne vegyünk levegőt, segíteni tudunk a káros levegő keltette tüneteken legalább egy kis mértékben.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy az idősebb korúak, valamint a gyermekek kerüljék a szabadban tartózkodást, az aktív testmozgást. De azzal is segíthetünk, hogy ne kora reggel induljunk el otthonról, mivel ekkor a legmagasabb a káros anyagok jelenléte a levegőben. Igyunk sok folyadékot, de kerüljük az alkoholt. Olyan ruhákat vegyünk fel, amelyek nem mesterséges anyagból készülnek. Ajánlott, hogy mindennap mossunk hajat, hogy ne vigyük be a port a lakásba. A szellőztetést pedig minimálisra csökkentsük ebben az időszakban.

 

 

Élő adás