2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Vándorkiállítással emlékeztek meg a holokausztról

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Kecskemétről ettől az évtők kezdve a deportáló szerelvények 1323 zsidó embert vittek Auschwitzba, 1199-en nem tértek haza. A náci népirtásra emlékeztek ma a megyeszékhelyen, a Felfedezők, Tudósok, Mágusok című kiállítással.

A Holokauszt Emlékközpont tárlata olyan zsidó származású magyar közéleti személyiségeket mutat be, akik nagy mértékben hozzájárultak, egy-egy tudományterület fejlődéséhez. A tárlaton többek között Richter Gedeon gyógyszerészetben betöltött szerepét, Szilárd Leó és Teller Ede fizikában meghatározó jelenlétét és számos neves tudós találmányát ismerhetik meg a látogatók, akik emellett a művészetek világába is betekinthetnek Robert Capa fotóművész és Harry Houdini szabadulóművész munkásságán keresztül.

A Holocaust Közalapítvány Kuratóriumának elnöke a megnyitón azt mondta, hogy a kiállítással elsősorban a fiatalok figyelmét szeretnék felhívni a szélsőséges eszmék, hosszú évtizedekre kiható következményeire. Grósz Andor szerint a bemutatott közéleti személyiségek végig megtartották magyar kultúrájukat, a zsidó identitásukat és bármikor, a csúcson is soha nem felejtették el, hogy honnan indultak, és ez nagyon fontos üzenetet hordoz a mai fiatalok számára.

Mák Kornél alpolgármester a Felfedezők, Tudósok, Mágusok című utazó kiállítás megnyitása kapcsán arról beszélt, hogy időnként még ma is találkozik Holokauszt tagadókkal, akiknek csak annyit szokott mondani, hogyha ott lettek volna, ha bármilyen helyzetből adódóan hasonló körülmények közé kerültek volna, másképpen beszélnének.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából nyílt kiállítás május végéig látogatható a Cifrapalotában.  

Élő adás