2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Idén már nem lesz limlom akció

2019- ben nem lesz városi szintű lomtalanítás. A közterületi lim-lom akciókat Kecskeméten 2018. június 1-jétől váltotta fel az egyéni lomtalanítás lehetősége, amit évente kétszer lehet ingyenesen kérni. Kiderült, hogy a kalocsaiak nem igénylik a helyi hulladékkezelő cég házhoz menő lomtalanítását, az illegális szemétkupacok pedig elszaporodtak a városban.  Utánanéztünk, hogy mi a helyzet Kecskeméten.

2018 májusában döntött úgy a közgyűlés, hogy megszünteti a városi szintű lim-lom akciót. Az érvényes szerződéssel rendelkező ügyfelek évente kétszer igényelhetnek térítésmentesen házhoz menő lomtalanítást, amihez előre kell időpontot egyeztetni a szolgáltató Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.–vel. 

Felröppent a hír, hogy Kalocsán nem kérnek a helyi hulladékkezelő házhoz menő lomtalanítási rendszeréből. Az egyik helyi képviselő szerint a lakosság egy része inkább illegális lerakóknál szabadul meg a lomoktól, esetleg házalóknak adja, akik miután kiszűrték belőlük az értékesíthető anyagokat, szintén illegális lerakókhoz viszik.

Csíkos Imre, a Kecskeméti Városrendészet vezetője elmondta, Kecskeméten egyelőre nem tapasztaltak változást az illegális szemét mennyiségben. Azt, hogy a tavaszi lomtalanítás hiánya miatt mennyien döntenek majd úgy, hogy nem az ingyenes lehetőséget, hanem az illegális lerakást választják, nem lehet tudni.

Kecskeméten az egyéni lomtalanításkor figyelni kell, hogy az elszállítandó hulladék a vonatkozó törvény értelmében nem helyezhető el közterületen. A kihelyezhető hulladékok köre és a lomtalanítás egyéb feltételei változatlanok maradtak. Továbbra sem visznek el növényi és állati vagy építési hulladékot, elektromos eszközöket, háztartási szemetet, gumiabroncsot, akkumulátort egyéb veszélyes hulladékot.

A házhoz menő lomtalanítást kérők számáról és népszerűségéről kérdeztük a DTkH-t, de egyelőre nem érkezett válasz.

Élő adás