2021. Július 23. Péntek  Lenke

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Illegális szeméthalom Fülöpházánál

Gyermekjátékok, műanyag autóalkatrészek, televíziók, zsákokba pakolt háztartási hulladék fogadja a Fülöpházi buckavidékre érkező látogatót, aki az 52. sz főútról letérve szeretne gyönyörködni a természet szépségében.

Vannak, akik hosszan időznek a természetben, csodálják az érintetlen táj szépségeit, elmerülnek a színek és illatok varázsában, és vannak olyanok is, akik csak pár pillanatot töltenek ott. Utóbbiak azok, akik megpakolt csomagtartóval, utánfutóval vagy pótkocsival érkeznek, majd fittyet és szemetet hánynak a természet szépségeire. A felesleges hulladéktól megszabadulva aztán osonkodva elhúznak haza, maguk mögött hagyva a pusztulás virágait.

Karáth Imre, természetfilmes kollégánk június elején bukkant egy méretes illegális szeméthalomra, a Fülöpházi buckavidéken járva. Írt is egy nyílt levelet az elkövetőkhöz, mely tanulságul szolgálhat a leendő természetkárosítóknak is:

„Mint természetfilmes és polgári természetőr rendszeresen megfordulok a Kiskunság különleges szépségű pusztáin és vizes élőhelyein. Sajnos nem csak a különleges élővilággal, de alkalmanként annak pusztításával is találkozom.

Legutóbb június elején a Fülöpházi buckavidéken járva, megdöbbenve tapasztaltam, hogy az 52. sz főútról letérve egy földút mentén, viszonylag friss, hatalmas hulladékkupac éktelenkedik. Volt benne minden. Gyermekjátékok, műanyag autóalkatrészek, televíziók, és sokféle háztartási hulladék, zsákszámra.

Ami a legkülönösebb, hogy rengeteg hivatalos és magánjellegű irat is volt a szeméthalomban, amelyekből pontosan megállapítható volt a szeméthalom tulajdonosának és vállalkozásának címe, mely egyébként jól látható módon, a közeli a főút mentén található.

Ezúton javaslom, hogy a területről mielőbb kerüljön elszállításra a szemét, amelyet feltehetően a vállalkozás tulajdonosa vagy alkalmazottja helyezett az egyébként tiszta környezetbe. Ennek elmaradása esetén a hulladék tulajdonosának költségére történik majd az elszállítás, szabálysértési bírság kiszabásával együtt.”

Mi is arra kérünk mindenkit, óvja, védje környezetét! És ha valaki érte nem tesz semmit, hát legalább ellene se tegyen!

Élő adás