2022. Június 30. Csütörtök  Pál

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

In memoriam Toókos György

Életének 78. évében, 2022. május 19-én súlyos betegségben, váratlanul elhunyt Toókos György nyugdíjas kézilabdaedző, sportvezető. A sport és a családja töltötte ki szinte minden idejét. A húsvétot és az egy héttel ezelőtti születésnapját is szeretteivel ünnepelte. Halálával egy csendben, háttérben munkálkodó, igazi sportbarátot, szerető férjet, édesapát és nagyapát veszítettünk el, aki hiányozni fog mind a kecskemétieknek, mind a szegedieknek.

Toókos György Lhotán született 1945. május 12-én. Általános és középiskoláit Budapesten végezte, később a Testnevelési Főiskolán edzői és sportszervezői diplomát szerzett. Edzőként 1978-ban országos serdülő bajnokságot nyert csapatával, míg 1982-ben a szegedi VOLÁN SC szakosztályvezetőjeként a Magyar Népköztársasági Kupát emelhette a magasba. Számos ifjúsági és felnőtt válogatott, valamint NB I.-s játékos nevelőedzője volt. Több éven keresztül és jó néhány alkalommal dolgozott a kecskeméti női csapat mellett: 1983-tól 1985-ig a DUTÉP SC, 2001-től 2005-ig a DELFIN FC, illetve a Kecskeméti NKSE edzője volt. Közben ügyvezető igazgatóként közel tíz évig a Kézilabda Szeged SE munkáját irányította. 2006 januárjától 2008 júniusáig a Kecskeméti NKSE szakmai alelnökeként is dolgozott. 1969-től 41 évig aktív játékvezető volt, 2004 és 2013 között a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség munkáját segítette, egy ideig a Bács-Kiskun Megyei Játékvezetői Bizottság titkári feladatait is ellátta. Sportsikereiért, eredményes felkészítő munkájáért Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatától 2001-ben egy díszes serleget, 2004-ben és 2006-ban elismerő oklevelet kapott.

A sport szeretetét édesapjától örökölte, aki fiatalon egy csapatban focizott többek között Baróti Lajossal. Gimnáziumi éveiben egyrészt sokat versenyzett: az igen komoly iskolai házi bajnokságokon főleg atletizált – hosszútávfutóként többnyire 800 és 1500 méteren indult –, emellett röplabdázott, kézilabdázott és kosarazott is, összesen nyolc sportág igazolásával rendelkezett. Másrészt adminisztrációs feladatokat is végzett: vezette az edzésnaplót, a mérkőzések jegyzőkönyveit, beválasztották az iskolai sportkör elnökségébe, majd az elnöki feladatokkal is megbízták.

Élete későbbi évei is mindig „sportközelben” teltek. Több szegedi és kecskeméti csapatnál dolgozott edzőként és sportvezetőként. Elsősorban utánpótlás csapatokat edzett, számos ifjúsági és felnőtt válogatott, valamint NB I.-s játékos felfedezője, nevelőedzője volt, egyik csapatával 1978-ban országos serdülő bajnokságot nyert. Később sokat dolgozott a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetségben, a játékvezetői testületekben. Mindenhol örömmel végezte vállalt feladatait.

Néhány évvel ezelőtt így összegezte pályafutását: „Életem során első ember sose voltam, de tudom, tapasztaltam, hogy a szürke eminenciások is legalább olyan fontosak. Mert minden akkor működik, ha valakik a feltételeket biztosítják hozzá. Valakinek mozgatni kell a »bábszínházat!«”

Varga Géza

 

 

Élő adás