2022. Augusztus 15. Hétfő  Mária

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Január 5-ig várják a jelöléseket az Érték vagy! díjra

Elindult a jelölés az „Érték vagy!” díjra. Az elismerést azok kaphatják meg, akik sokat tettek a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáért – ezt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója jelentette be ma (hétfőn), a kecskeméti nagyposta ügyfélfogadó terében.

Hétfőn délelőtt a kecskeméti 1. számú postán tartott sajtótájékoztatót Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. Fülöp Attila elmondta, az elmúlt tíz évben mintegy egymillióval nőtt a foglalkoztatottak száma hazánkban. A legnagyobb arányban - 150 százalékkal - a megváltozott munkaképességűek szektorában nőtt a foglalkoztatottság. 

– Szeretnénk tovább növelni ezt a támogatást, amire három fő okunk van. Egyrészt azért, mert ez egy gazdasági potenciál, másrészt leszámolás a baloldali segélyezési politikával, ami kontraproduktív volt a foglalkoztatás területén, harmadrészt pedig közösségépítő felelősségvállalásból. Ennek jegyében alapítottuk meg az "Érték vagy" díjat, amellyel a megváltozott képességűek foglalkoztatását szeretnék elismerni - emelte ki az államtitkár.

Elmondta, a díjra január 5-ig lehet olyan foglalkoztatókat, szolgáltatókat és magánszemélyeket jelölni, akik sokat tettek ezért a nemes ügyért az elmúlt évben. A jelölés folyamata megtalálható az ertekvagykonferencia.hu weboldalon.

Nem véletlen, hogy a postán tartották a sajtótájékoztatót, hisz' a Magyar Posta is élen jár ezen a területen. A társaság ugyanis a megváltoztatott képességűek kiemelt foglalkoztatását tűzte ki célul.

– Nekünk, mint a második legnagyobb hazai foglalkoztatónak, társadalmi felelősségünk, hogy ezt a munkavállalói kört is elérjük, fogadjuk be és tartsuk is meg őket a munkaerőpiacon - hangsúlyozta Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón. Ennek érdekben el is indítottak egy programot, amely a teljes szervezetet átfogja. Megteremtik azokat a feltételeket, amelyek megfelelnek az ilyen kollégáknak, ugyanakkor a közösség is támogatja őket. Több szervezettel is együttműködnek, illetve az EMMI-vel is aláírtak egy stratégiai megállapodást ennek érdekében. 

Schamschula György elárulta azt is, idén 20-an kezdték meg így a munkát a magyar postákon, az ügyfélszolgálattól a postai ügyintézőn át a kézbesítőig, minden szakmában. A kecskeméti postahivatalokban pedig három munkatársuk is megváltozott munkaképességű. Közülük kettőt be is mutattak a sajtótájékoztatón.

Engert Jakabné alpolgármester kifejtette, egy önkormányzatnak kötelessége és felelőssége is, hogy az itt élő megváltozott munkaképességű polgárokat támogassa. Kecskemét városa elkötelezett ebben. Beszámolt a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. eredményeiről is, elmondta: itt 42-43 fő megváltozott munkaképességű ember dolgozik.

– Csomagolásokat és finommechanikai szerelőmunkát végeznek a Foglalkoztatási Kft. keretein belül. Ennek vannak állami támogatási forrásai, de ezt kiegészítve - éves szinten - 50 millió forintot biztosít az önkormányzat a pályázati létszám fölötti személyek foglalkoztatására - emelte ki Engert Jakabné. 

Kecskeméten közel 100 fő foglalkoztatását támogatja a város ebben a formában. Az „Érték vagy!” díjra egészen január 5-ig lehet nevezni foglalkoztatókat, szolgáltatókat. Az elismerést január 27-én adják majd át a budapesti Érték vagy konferencián.

Élő adás