2020. Augusztus 10. Hétfő  Lörinc

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Jogosítvány egészségügyi vizsga nélkül-videóval

Péntektől az is átveheti jogosítványát, akinek nincs egészségügyi vizsgája. Az erről szóló kormányrendelet csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben. A jogosítvány kiadásához eddig kötelező volt az elsősegélynyújtásból vizsgát tenni.

Fontos változás lépett életbe a tanulóvezetők és autósiskolák életében. péntektől a jogosítvány kiadásához szükséges egészségügyi vizsga nélkül is át lehet venni a vezetői engedélyeket.

- Akik sikeres gyakorlati vizsgát tettek valamilyen kategóriából és szükséges hozzá az elsősegélynyújtás vizsga igazolványa, azok az okmányirodában a vizsga megléte nélkül átvehetik vagy kezdeményezhetik a vezetői engedély legyártását - mondja Füredi András, a Füredi Felnőttképző Központ ügyvezetője.

A könnyítés a veszélyhelyzet megszűnése utáni 15 napig érvényes. Füredi András, elmondta, amennyiben valaki később egy másik kategóriában szeretne jogosítványt szerezni, akkor már szüksége lesz a vizsgára. A korlátozások lazításával pedig lassan újra elindulnak az elméleti és gyakorlati vizsgák.

- Kecskeméten egy 20 fős tanterem áll rendelkezésre, hogy elméleti vizsgát tegyenek a tanuló vezetők. Jelen pillanatban az előírások szerint 12 fő vizsgázhat, így kissé elnyúlik a vizsgák száma miatt az idő, hogy következő vizsgát vagy esetleg alapvizsgát tudjanak kérni - fűzi hozzá Füredi András.

A távoktatásnak köszönhetően a KRESZ vizsgák könnyebben tudtak elindulni, mint a közútiak, mivel a tanulóvezetőknek a két hónapos leállás miatt plusz órákat kellett venniük.

Füredi András arra is felhívta a figyelmet, hogy az elméleti vizsgákon és a gyakorlati órákon és vizsgákon továbbra is kötelező a maszk és a gumikesztyű használata.

Nézze meg a KTV riportját is:

Élő adás