2021. Április 12. Hétfő  Gyula

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskemét is csatlakozott az Önkéntesség Magyarországi Éve kezdeményezéshez

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata is csatlakozott az Önkéntesség Magyarországi Éve elnevezésű kezdeményezéshez, melynek célja minél több civil szervezet, egyesület bevonása az eseménysorozatba, és lehetőség szerint minél több programmal csatlakozni az országos összefogáshoz.

Az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021-ben 11 elkötelezett szervezet összefogása eredményeként jött létre. Az összefogás célja az önkéntesség népszerűsítése a hazai társadalomban, minél több ember és célcsoport bevonása önkéntes tevékenységekbe.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata is csatlakozott az összefogáshoz. Célunk minél több civil szervezet, egyesület bevonása az eseménysorozatba, és lehetőség szerint minél több programmal csatlakozni az országos összefogáshoz.

Az eseménysorozat az Önkéntesek Nemzetközi Évének 20., illetve az Önkéntesség Európai Évének 10. évfordulóján kerül megszervezésre. A kezdeményezést civil – kormányzati - üzleti szereplők szakmai összefogása mentén szervezik.

 

Az Önkéntesség Magyarországi Évének programterve

Március 4. Nyitóünnepség (Székesfehérvár – online közvetítés)

Április-június-augusztus-október: Önkéntesség Hetei

Kiemelt hetek:

 • április 19–25. környezetvédelem és fenntarthatóság
 • június 7–15. szociális ellátás
 • augusztus 23–29. gyermek-család-ifjúság
 • október 1–10. idősügy

 

November
Nemzetközi konferencia

(Az ÖMÉ 2021 és Magyarország Európa Tanácsban betöltött soros elnöksége alkalmából Magyarország Kormánya nemzetközi konferenciája az önkéntességről.)

December 5.
Záróünnepség
(Debrecen)

 

A kecskeméti programokhoz csatlakozó szervezetek:

Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház
Cédrusnet Egyesület
Család- és KarrierPont Kecskemét
Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány
Gyerkőcök Alapítvány
HIFI-Hírös Fiatalok Egyesülete
Keresztény Nagy-Családos Egyesület
KINCS Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete
Magyar Cserkészszövetség
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezete
Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület
Patrióta Civil Kurázsi Egyesület
Pünkösdi Gyülekezet
Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság
Városi Civil Kerekasztal
Városi Szociális Közalapítvány

A városi összefogáshoz kapcsolódó szervezetek jelentkezését folyamatosan várjuk.

Tervezett városi programok a kiemelt hetek alkalmával:

Április 19–25. Környezetvédelem és fenntarthatóság

 • 2021. április 24. Kristály téri Tavasz: növényültetés az ott élők bevonásával. Szervező a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság. Társszervezet a Gyerkőcök Alapítvány.
 • 2021. április 6-20. TrendX – a Széchenyiváros területén élők is csatlakoznak a városi üveggyűjtési kampányhoz. A mozgásukban korlátozott, beteg vagy idős emberektől, előzetes egyeztetés alapján a Zöld és Pont Civil Társaság fiataljai elhozzák az üvegeket. Társszervezet a Patrióta Civil Kurázsi Egyesület.
 • A Hírös-Cédrus Egyesület gondozásában lévő Boldogasszony Rózsakertben a növények gyomtalanítása, a területen elszórt hulladékok összegyűjtése, padok renoválása. Hegedűs Ágoston a kert megálmodója és kivitelezője, a munka végeztével előadást tart az önkénteseknek a Rózsakert történetéről.
 • A ZöldVitalitás CédrusKör szervezésében kerékpártúrával egybekötött hulladékgyűjtési akció a Nyíri erdőben.
 • Szatyor akció: A ZöldVitalitás CédrusKör szervezésében újrahasznosított anyagokból  bevásárlószatyrok varrásához lehet csatlakozni. Az elkészült szatyrokat valamely nagy bevásárlóközpontnak adományozzák a műanyag zacskók kiváltására.

 

Június 7–15. Szociális ellátás

Önkéntesség iránti érzékenyítő egyhetes programsorozat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezetének szervezésében:

 • egészségnap, egészségműhely az öko szemlélet jegyében,
 • fiatal önkéntesek érzékenyítő programja (elsősegély, újraélesztés)
 • jótékonysági futás a dombra, ott faültetés
 • jótékonysági vásár, melynek bevétele a „Látás ajándékba” szemüveg programot támogatja (100 alsó tagozatos diák számára)
 • fogyatékkal élők sportversenye
 • fogyatékkal élők iránti érzékenyítés

 

Augusztus 23–29. Gyermek-család-ifjúság

Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány tervezett programjai:

 • „Fogadj örökbe vasárnapi ebédre egy rászoruló családot” - az önkéntesként jelentkező adományozók bevásárolnak egy vasárnapi ebédhez az általunk választott rászoruló családoknak.
 • „Ajándékozz egészséget” - C és D vitamin adományokkal segítik rászoruló gyerekek jó egészségi állapotát, valamint immunerősítését.

 

HIFI – Hírös Fiatalok Egyesülete tervezett programjai:

 • Menhely látogatás – kutyasétáltatás - a felelős állattartásra hívják fel a családok figyelmét.
 • Varázsolj mosolyt az arcokra – városi óvodákban, iskolákban önkéntes segítség: kerítés festés, játszószoba felújítás. Fiatalok pályáznak rajzokkal, így az óvodák maguk választhatják ki, melyik rajz, vagy meserészlet kerüljön adott falfelületre.
 • Bögrenap – saját pohárral érkezők számára hideg limonádé kínálása, ezzel is felhívva a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
 • Fogadj örökbe egy teret - egy közösen kiválasztott zöldterület örökbefogadása, kitakarítása és későbbi rendben tartása.

 

Október 1–10. Idősügy

A Városi Szociális Közalapítvány szervezésében idősek számára szervezett interaktív foglalkozások, egészségügyi szűrés, kézimunka kiállítás az idősek munkáiból.

Most a nagyi táborozik! a Cédrusnet Kecskemét Program szervezésében: ötnapos tábor az aktív idősödés jegyében, ahol naponta más témával várják az önkéntes előadókat és résztvevőket.  A tábor a mozgás, a kultúra, értékfeltárás, tudásátadás, közösség teremtés jegyében zajlik.

A Neumann János Egyetem együttműködésével digitális életvitel tanácsadó szolgálat beindítását tervezi a CédrusNet Kecskemét program 2021.októberig.

Halló itt vagyok! telefonos beszélgetőtárs szolgáltatáshoz diszpécserek csatlakozását várják, hétköznapokon 15-18 óra között. A szolgáltatás célja egy kötetlen beszélgetés magányos, idős emberek számára.

A hónap önkéntese

Az összefogáshoz csatlakozott szervezetek között meghirdetjük a hónap önkéntese felhívást. Jelöléseket várunk a programok szervezőitől olyan személyekre, akik a munkájuk, programjaik során példamutató magatartást tanúsítanak.

Élő adás