2020. Május 28. Csütörtök  Emil, Csanád

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskemét is kiállítja ... Foucault-ingáját

Néhányan úgy gondolták, hogy Kecskemétnek is csatlakoznia kell ifj. Zátonyi Sándor fizikatanár országos felhívásához. Ennek lényege, hogy Jean Bernard Léon Foucault (1819-1868) francia fizikus és csillagász születésének 200 évfordulójára szervezzünk olyan rendezvényeket, amelyek méltón tisztelegnek munkássága előtt. 

Mivel a Föld forgását bizonyító híres és szemléletformáló Foucault-féle ingakísérletet 2011 novemberében a Malom Központban már láthatta a nagyközönség, a szervezők ezt helyezték most is a középpontba.

2019 szeptember 19-én, csütörtökön délután 16:30 órai kezdettel sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a Malom földszintjére, az inga ünnepélyes (első) elindítására, a kétnapos rendezvény megnyitójára.


A videó 2011 novemberében készült.

A szervező csapat tagjai: Dr. Bagány Mihály (NJE GAMF), Dr. Nagy Péter (NJE GAMF), Labancz István (Bányai Júlia Gimnázium) és Szittyai István (Bányai Júlia Gimnázium)

Foucault-inga a Föld forgásának és a Coriolis-erő hatásának szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz, amelyet Léon Foucault (ejtsd: leon fukó) francia fizikus fejlesztett ki.
 

Kecskemét percről percre

Élő adás