2020. Április 8. Szerda  Dénes

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskemét Praxisközösség: prevenció – szűrés – gondozás

Az alapellátást kiegészítve, főként a prevencióra és a beteggondozásra helyezi a hangsúlyt a Kecskemét Praxisközösség, amely uniós forrásból, az önkormányzat támogatásával kezdte meg működését lassan egy éve. A felnőtt- és gyermekorvosokból álló együttműködés részleteiről beszélt a Kecskeméti Televízió Kiemelő című műsorában dr. Gaszner András háziorvos.

A Kecskemét Praxisközösség nyolc háziorvosi praxisból (6 felnőtt- és 2 gyermekpraxis) áll. A közösség egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően 2019 tavaszán jött létre, az elnyert közel 150 millió forintos támogatás felhasználásával. A háziorvosok együttműködése, főként az alapellátásban háttérbe szorult prevenciós munka ellátására irányul.

-A gyakorlatban azokat a pácienseket vonjuk be a szolgáltatásainkba, akik maguk kezdeményezik a vizsgálatokat. Ezekre tudunk mi adni egy egész szolgáltatást. Ez magában foglalja az egészségi állapot felmérését valamint a kockázatbecslést. Ezek alapján egy olyan döntési sort állítunk fel, amely a páciens életét akár meg is határozhatja- mondta a Kecskeméti Televízióban dr. Gaszner András háziorvos.

A praxisközösség szakemberei, a feltárt eltéréseknek megfelelően szakemberekhez irányítják a klienseket. Igény esetén tehát igyekeznek gyógytorna-foglalkozást, diétás tanácsadást és mentálhigiénés segítő beszélgetéseket biztosítani a rászorulóknak.

A felnőtt háziorvosokból, csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosokból álló közösség munkáját, népegészségügyi koordinátor valamint egészségfelelős is segíti.

-Az a célunk, hogy másfél, két év alatt a praxis 20 százalékát meg tudjuk szólítani. Mivel a fiatal felnőtt korosztályt a prevenció még nem nagyon érinti, az idősek esetében pedig inkább a gondozáson van a hangsúly, azt gondolom, hogy a fő célcsoport az aktív korosztály lesz. Itt a megszólítás aránya akár a 40 százalékot is elérhet, amely első körben nagyon jó eredmény lehet-nyilatkozta a KTV-ben dr. Gaszner András háziorvos.

Háziorvosok közreműködésével zajló prevenciós rendelések, a Piaristák terén található Egészségügyi Központban zajlanak. Időpontot foglalni a https://kecskemetpraxiskozosseg.hu/ oldalon lehet az érdeklődők számára.  

 

Élő adás