2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskeméti diák az Európai Parlamentben

Az Európai Parlamentben mutatta be városunkat Domián Kitti, a Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium tanulója január 31-én. Iskolatársa, Drabant Tibor pedig az intézményről mesélt Strasbourgban. Csapatuk az Euroscola-játék nyerteseként jutott ki a nemzetközi programra.

Kecskeméti diákok nyerték el a lehetőséget, hogy képviseljék az országot az Európai Ifjúsági Parlamentben. Domián Kitti, a Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium tanulója Magyarországot és Kecskemétet, míg iskolatársa, Drabant Tibor, az iskolát mutatta be Strasbourgban. Kitti a Kada 5 éves két tanítási nyelvű osztályába jár. Csapatának hetekig tartó felkészülés hozta meg a sikert.

- Nagyon megtisztelő számomra, hogy képviselhettem Magyarországot és Kecskemétet. Egész életemben emlékezni fogok arra, hogy ott állhattam 500-600 ember előtt, és bemutathattam városunkat - mesélte lapunknak Kitti.

28 tagállam középiskolás diákjai vettek részt a parlamenti formában megrendezett találkozón. A kadások az Euroscola internetes kvízjáték nyertes csapataként jutottak ki Strasbourgba.

00:49-01:11 Arról szól, hogy egy adott napon kb. 500 diák az Unió tagállamaiból összegyűlik, egy államot, tagállamot 24 diák képvisel egy iskola, ezek voltunk most mi januárban. 

Ötszáz diák gyűlt össze a tagállamokból, összesen 24 diák képviselte hazánkat a Kadából és a Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola közös csapatából olyan témákban, mint a környezetvédelem, megújuló energiaforrások, migráció, Európa és a fiatalok jövője.

Az Európai Parlament tisztségviselői bemutatják a diákoknak az Unió működését, kérdezni lehet tőlük, vitatkozni lehet velük, sőt kiadott anyagokból a gyerekeknek fel kell készülni - mondta Schneiker Imre, felkészítő tanár

A Kada tanulóinak azonban verseny nélkül is lehetőségük van ellátogatni Strasbourgba. Az iskola ugyanis az Európai Parlament hivatalos nagykövet iskolája címet is megkapta, amelyet az országban összesen 40 iskola viselhet.

Élő adás