2020. Július 13. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Szakemberek összefogásával elindult Kecskeméten az a magánlaboratóriumi szolgáltatás, amelynek keretében lehetőség van COVID-19 tesztelésre. A részletekről dr. Nagy Beáta gyermekorvos számolt be hírportálunknak.

- Az elmúlt hónapokban sok minden átértékelődött, úgy érezzük, nem lesz már ugyanaz a világ, mint 2020. március 15-e előtt.  Bár enyhül jelenleg a járványügyi helyzet, de nem múlt el, továbbra is óvatosnak kell lennünk, be kell tartanunk a higiéniai szabályokat - mondja dr. Nagy Beáta gyermekorvos  Másfél hónapja találkoztam társaimmal, akik az egészségügyben és a vállalkozói, üzleti élet területeiről merített tapasztalataik alapján közös együttműködésre biztattak. Minden erőnkkel azon voltunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül induljanak a koronavírus szűrések. Jelen tudásunk szerint, a világon is elismert gépet sikerült Dél-Koreából beszereznünk. Ezt a gépet a jelenlegi járványban a világ több országában használják kiemelkedő eredménnyel! 

Először megpróbáltuk a gépet a megyei kórházba kihelyezni és a járványüggyel is beszéltünk erről a lehetőségről. Végül mi magunk vágtunk bele közel egy hónapja és valósítottuk meg azt, hogy legyen Kecskeméten egy központ, ahová az érdeklődő el tud jönni és meg tudja csináltatni a koronavíus tesztet. Nagyon sok munkánk van benne, szeretnénk, ha színvonalas ellátást tudnánk nyújtani mindenkinek.

 „Tesztelni, tesztelni, tesztelni!”-mondja az Egészségügyi Világszervezet.

Az elmúlt hónapokban vitathatatlanul életünk részévé vált a koronavírus. Igyekszünk betartani az előírásokat, otthonról dolgozni, maszkban, kesztyűben vásárolni, mégsem lehetünk biztosak abban, hogy nem érhet-e minket vírusfertőzés, mert nem tudjuk, hogy mi magunk átestünk-e a fertőzésen. Nagyon sokan térnek haza most nálunk fertőzöttebb országokból, sokan ingáznak külföldi munka kapcsán.

Mindannyiunk számára fontos tudni, hogy jelenleg milyen bátran találkozhatunk másokkal. Ha tudjuk, hogy átestünk a fertőzésen, nyugodtabban vállalhatunk munkát és találkozhatunk családtagjainkkal, barátainkkal, munkatársainkkal annak veszélye nélkül, hogy másokat megfertőznénk.

- Mit tud ez a gép?

- Ismert, hogy többféle teszt létezik. Mi a BODITECH AFIAS6 dél-koreai labordiagnosztikai géppel végezzük az AFIAS 6 teszt vizsgálatot, ami egy COVID-19 elleni ellenanyag szintet mér. Rendelkezik OGYEI és IVD engedéllyel is.

- Miben tud ez segíteni?

- Ez a vizsgálat alkalmas megmutatni, hogy a koronavírus teszt elvégzését követően a kórelőzmény és a vizsgálat eredménye alapján meg tudjuk mondani, hogy az illető az elmúlt időszakban már átesett-e a betegségen, vagy jelenleg is zajlik a betegsége tünetmentesen, vagy a szervezete nem termelt még kimutatható mennyiségű ellenanyagot a vírus ellen.

- Hogyan történik a vizsgálat?

- A vizsgálatot egészségügyi szakemberek végzik, ujjbegyből vagy vénából vett vérből. A gép inkubálja 35 Celsius fokon a vért vagy szérumot, ezáltal olyan körülményeket biztosít, mint ami a vérünkben is van. Majd fluoreszcenciás immunhisztokémiai módszer alapján megméri az ellenanyag jelenlétét és mennyiségét is pontosan. A gép által mért és az anamnézis alapján elkészített eredményt 12 -15 perc múlva kapja kézhez a páciens.

- Mit mutatnak az eddigi vizsgálatok?

- Az eddigi eredményeink alapján azt látjuk, hogy a jelentkezők közül voltak akik már átestek a fertőzésen, többségük még nem találkozott a koronavírussal. Volt olyan eset, ami arra utalt, hogy fertőző lehet még az illető, így javasoltuk, hogy vonuljon önkéntes karanténba, kérjen PCR tesztet vagy jöjjön vissza hozzánk 2 hét múlva egy újabb szűrővizsgálatra. Sokan külföldi utazás miatt kérik a vizsgálatot illetve munkahelyek – önkormányzatok, irodák, cégek az újraindulásnál kérik a dolgozók szűrését.

Az ellenanyagokkal rendelkezők száma messze meghaladja azon emberek számát, akik diagnosztikai teszttel pozitívnak bizonyultak. A megbízható antitestszűrés jobb képet adhat nekünk arról, hogy a népesség nagy része már megfertőzödött-e, milyen gyakran fordul elő tünetmentes eset. Az AFIAS teszt 96,6%-nál nagyobb érzékenységet és specificitást biztosít, ami magasabb, mint amit az FDA előír.

Ha valaki már átesett a vírusfertőzésen, nagy valószínűséggel van ellenanyaga, ami már védi a következő vírusfertőzés esetén. Azt még pontosan nem tudják, hogy ezek az ellenanyagok mennyi ideig maradnak meg a szervezetben. Ezen személyek alkalmasak lehetnek a szérumterápiában való részvételre. Az ő plazmájuk segítséget nyújt COVID-19 betegségben szenvedőknek. Ezzel a vizsgálati lehetőséggel a munkahelyek, óvodák, bölcsődék biztonságos újraindításhoz nyújtunk segítséget. A laborgép alkalmas sok más laboratóriumi vizsgálat pl.pajzsmirigy, vagy nemi hormonvizsgálatok, D-vitamin szint mérésének elvégzésére is, melyeket a jövőben szeretnénk bevezetni. 

Orvosként és magánemberként is nagyon fontosnak tartom a védekezés mellett az egyéni döntésen alapuló szűrési lehetőséget. A jelentkezők is igazolják, hogy önmaguk és családjaik védelmében szívesen jönnek szűrésre.

Kecskemét, mint megyeszékhely rengeteg embert lát el nap, mint nap az egészségügy bármely területén. A járványban az egészségügyi intézmények  és dolgozóik mindennapi megterhelő és áldozatos munkája mellett ez a Labordiagnosztika Központ sok ember számára biztosít lehetőséget a szűrésre. Ezáltal felelősségteljesebben vehetünk részt a hétköznapjainkban, családjainkat, munkatársainkat is támogathatjuk.

A gazdaság további működését szem előtt tartva fontos az egyéni egészség megtartása, ami mindannyiunk egészsége és jövője is egyben! - hangsúlyozta Dr. nagy Beáta.

 

 

 

 

Élő adás