2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Két új bölcsőde épülhet Kecskeméten

Katonatelepen tervez új bölcsődét létrehozni Kecskemét önkormányzata. Az egyre fejlődő városrésznek iskolája, óvodája már van, a jövőben pedig a Platán utcai óvoda területén épülhetne kétcsoportos bölcsőde. A projekt mintegy 307 millió forintba kerül, amelynek kétharmadát pályázati forrásból finanszíroznák, az önerő összege közel 100 millió forint. Emellett pályázik a város a hetényi bölcsi megvalósítására is.

A Pénzügyminisztérium 2018 júniusában tett közzé a „Bölcsődei fejlesztési program” című pályázati kiírást, mely lehetőséget biztosít az önkormányzatok számára új bölcsődei, mini bölcsődei intézmény létrehozására, valamint már működő, önkormányzati tulajdonban lévő bölcsődeépület átalakításával, bővítésével további férőhelyek kialakítására.

Idén szeptemberben nyit a Homokbányán az új bölcsőde. A mai közgyűlésen azonban az is kiderült, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot fog benyújtani egy új, két csoportos, 26 férőhelyes, normál bölcsőde létesítésére Katonatelepen, a Platán utca 1. szám alatt. A tervezett fejlesztés eredményeként egy körülbelül 490 négyzetméteres alapterületű, 2 darab 55-60 négyzetméteres, csoportszobánként 12-14 fő elhelyezését biztosító bölcsődét szeretnének kialakítani teakonyhával, szociális helységekkel, eszközbeszerzéssel, valamint udvari játszótérrel és egyéb, a működést biztosító helyiségekkel.

A városrészben két év múlva, tehát 2021-re épülhet meg az intézmény. A projekt teljes bruttó összköltsége 307 millió forint, az önkormányzat ebből 208 millió forintot igényelhet meg a pályázaton, ami azt jelenti, hogy ha a pályázat sikeres lesz, akkor a városnak 99 millió forint önerőt kell biztosítania.

Egy másik naprend kapcsán kiderült, Hetényegyházán is lehetőség nyílik egy két csoportos bölcsőde megvalósítására. A városrész egy TOP-os, "Foglalkoztatási paktum Kecskeméten" című projekt keretében nyert támogatást, amelyből 250 millió forintot csoportosítanak át  „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” célra. Ebből az önerőből szintén az idei évben nyújtana be pályázatot, amelynek célja, hogy Hetényegyházán egy két csoportos bölcsőde kialakítása valósulhasson meg. 

Élő adás