2022. Május 20. Péntek  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

„Futni-kék!” - Nagy volt az érdeklődés a jótékonysági együttfutáson

Kettős célt szolgált a ma megrendezett "Futni-kék!" belvárosi együttfutás, melyen közel 200-an vettek részt. Az eseménnyel rá szeretnék irányítani a figyelmet a szervezők az autisták különös világára, másrészt pedig a nemrégiben covid-fertőzésben elhunyt Sárosi-Sági Bernadett nehéz helyzetbe került családja részére gyűjtöttek adományt. 

A Városháza előtti téren gyülekeztek ma (szombaton) délután azok, akik részt vettek az idei adventi „Futni-kék!”-en. A belvárosi együttfutásnak kettős célja volt. Először is az autisták különös világára szeretnék felhívni a figyelmet, amely élményszerű, közvetlen módon segíti elő a társadalmi tolerancia erősödését, egyúttal önmagában is gazdagítja a városi programkínálatot.

- Április 2-án van az Autizmus Világnapja, de ezt most sajnos el kellett halasztanunk, már többször próbálkoztunk újra megrendezni, de nem sikerült. Most adventi „Futni-kék!” címén szerveztük a rendezvényünket. Szokásosan magunk megmutatása, és egy jó hangulatú kis délutáni találkozó volt a cél - Mondta Csille Lajos, az Autista Gyermekekért Egyesület vezetőségi tagja. 

A rendezvény másik célját egy tragédia adta, hiszen Sárosi-Sági Bernadett novemberben vesztette életét covid-fertőzésben. Iker gyermekeit mostantól édesapjuk fogja nevelni, nekik van szükségük támogatásra, ezért gyűjtést indítottak az eseményen.

- Sajnos kevesen tudják de egy elhunyt kollégánk, a parancsnokunk lányát támogatjuk. Ezzel a futással a részvétünket nyilvánítjuk a családnak - hangsúlyozta Grézs György, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis törzsfőnöke. 

A futáson végül közel 200-an vettek részt, közülük több mint 30 katona teljesítette a 2 kilométert. Ma Kecskemét városa példaértékű minta volt az autisták elfogadása tekintetében. Az országban egyedülálló a kecskeméti autizmus-ellátórendszer folyamatos bővülése is, ami a tavalyi évben új elemmel, a felnőtt autizmussal élők nappali foglalkoztatójával bővült.

- Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy gyakorlatilag a 24 órás ellátáson és a bentlakásos intézményeken kívül az autizmussal élőknek az óvodás kortól a szakképzésig van hová menniük. Nagyon nagy segítséget jelent a családoknak, hogy legalább a napközbeni ellátásuk tekintetében fellégezhetnek - nyilatkozta a helyszínen Engert Jakabné alpolgármester.

Az alpolgármester utalt továbbá a 2019-ben megnyílt Csodabogár Nappali Intézményre, majd kiemelte, a város továbbra is minden lehetőséget megad ahhoz, hogy biztonságban és egészségben tudják a szülők nevelni gyermekeiket.

 

 

 

Élő adás