2021. November 29. Hétfő  Taksony

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kezdődik a Cifrapalota felújítása - Videóval

Mint ahogyan arról kedden hírt adtunk, lebontják és biztonságba helyezik a Cifrapalota egyedi, Zsolnay épületdíszeit. A munkálatokhoz szükséges, 1200 négyzetméternyi állványzatot már elkezdték felállítani. Czifrák László restaurátor ma (csütörtökön) beszámolt a munkálatokról és arról, hogy a majolikáknak mi lesz a sorsuk.

A Cifrapalota Csányi János krt. felőli oldalán állítják fel az állványt. Elkezdődik ugyanis az épület helyreállítása. Ez év tavaszán kezdődött a probléma, amikor nagyobb mennyiségű vakolat potyogott le a Cifrapalotáról, majd a pirogránit majolikamezők egy darabja esett le a külső homlokzatról.

Már a kezdetekkor biztos volt, hogy a díszeket el kell távolítani az épületről, ugyanis jelen állapotukban életveszélyesek. De a felújítást a kulturális örökség védelme is szükségesség teszi.

Péntekig megtörténik a Csányi krt. felőli oldal felállványozása, ezt követően következik a Rákóczi út és a Klapka utca felőli rész, jövő héten pedig elkezdődnek a restaurátori bontási munkák, amelyek egész évben kitartanak. Miután eltávolították az épületről a díszítőelemeket, azután fogják átvizsgálni a Cifrapalotát a szakemberek. A felújítás majd csak azt követően kezdődhet el, hogy jövő év első felében elkészülnek a tervek. De most egyelőre a színes majolikamázzal fedett pirogránit Zsolnay épületdíszek sérülésmentes lebontására koncentrálnak a szakemberek.

Czifrák László restaurátor elmondta, az épület kondíciója alapvetően jó, a probléma a Cifrapalotát és a díszelemeket összekötő anyagban lehet. Továbbá meg kell keressék azokat a forrásokat, ahol a nedvesedések történnek, majd ki kell találni azt, hogy hogyan fogják tudni csökkenteni, vagy teljesen megszüntetni a vizesedést. Ez lesz a legkardinálisabb pontja a felújításnak. A restaurátorok a lebontott díszeket helyre fogják állítani szem előtt tartva, hogy minél több eredeti elemet meg tudjanak tartani.

Jó hír továbbá, hogy amint az állványzat összeillesztése készen lesz, a Csányi krt-nál megszűnik a forgalom terelés, valamint a gyalogosok is zavartalanul tudnak majd közlekedni az állványzat alatti területen.

Élő adás