2021. Március 4. Csütörtök  Kázmér

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kikkel oldanák meg az állatorvosi ügyeletet?

Olyan témában indított a napokban aláírásgyűjtést Bodrozsán Alexandra, amely két évvel ezelőtt már civil kezdeményezésként is megjelent. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője a Momentum színeiben indított petíciót azért, hogy legyen állatorvosi ügyelet Kecskeméten.  Az általunk megkérdezett állatorvosok elmondták, az ügyelet megszervezésének elsősorban nem anyagi akadályai vannak.

Ahogy azt korábbi cikkünkben már megírtuk, 2012 óta nincs kötelező ügyeleti rendszere az állatorvosoknak, akkor ugyanis a jogalkotók megszüntették a kötelező ügyeletet.

Több állatorvossal is beszéltünk, akik elmondták, hogy többen közülük hívhatóak sürgősségi esetben, de tapasztalataik szerint a legtöbbször nem azért keresik fel őket a gazdik hétvégén vagy ünnepnapon, mert sürgős probléma adódik, hanem mert éppen akkor érnek rá. Elmondásuk szerint legtöbb állatorvos hétközben is jóval többet dolgozik a napi nyolc óránál, mivel kevesen vannak. Ráadásul az ügyeletes orvosnak a haszonállatokhoz is kellene értenie, de ilyen állatorvosból Kecskeméten is kevés van.

Ezen túlmenően pedig azoknak, aki részt vesznek az ügyeleti ellátásban, akár műtéti beavatkozásra is felkészültnek kell lenniük, összességében tehát meglehetősen sok kritériumnak kell megfelelnie egy állatorvosnak ahhoz, hogy felelősséggel tudja vállalni az ügyeletet. „Aki pedig nem felel meg ezeknek a követelményeknek, az minek ügyeljen?” – tette fel a kérdést az egyik általunk megkérdezett orvos, aki ezt követően hangsúlyozta, hogy az a pár állatorvos, akire maradna az ügyelet, biztosan nem vállalná, mivel túl nagy terhet róna rá.

Bár Bodrozsán Alexandra a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színeiben vált önkormányzati képviselővé, a petíciót az állatorvosi ügyeletért a Momentum égisze alatt indította el. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében pedig kérdéseinkre válaszolva már Bács-Kiskun Megye 2-es számú választókerülete országgyűlési képviselőjelöltjeként is nevezi magát, holott a jelöltállítás hosszú folyamata még előtte áll, és országszerte meg kell egyeznie abban az ellenzéki pártoknak, kit indítanak az egyes választókerületekben.

A képviselőasszonyhoz intézett kérdéseinket és az ő válaszait változtatás nélkül közöljük.

- Miért nem a Szövetség a Hírös Város Egyesület képviselőjeként indította a petíciót, hiszen ez egy városi ügy, amit a közgyűlés elé is akar vinni?

- Nem csupán a Momentum Mozgalom tagja, és a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője, hanem Bács-Kiskun 2-es választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje is vagyok. A hétvégi és ünnepnapi állatorvosi ügyelet hiánya nemcsak Kecskemét lakóit, hanem a térségben élőket is érinti, Városföldtől Tiszakécskéig. Ezért is tartottam fontosnak, hogy az elmúlt időszakban érkezett lakossági igények élére állva elindítsam petíciónkat. Mindemellett pedig az is fontos, hogy gondoskodó megyeszékhelyként segítsük a környék kistelepüléseit a szolgáltatás elérhető távolságon belüli megteremtésével. Ahogy a választásokat megelőző kampányban is ígéretet tettem, “felelős gazdiként a kecskeméti önkormányzatban azért fogok harcolni, hogy vészhelyzet esetén minden kisállat megfelelő és gyors ellátáshoz jusson!”.

Tegnapi napon nyílt levélben fordultam Kecskemét Megyei Jogú Város minden önkormányzati képviselettel rendelkező politikai pártjához, és arra kértem őket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez bármilyen módon.

- Melyik állatorvossal vagy állatorvosokkal tárgyalt erről az igényről?

- A kezdeményezésünk lakossági igények alapján indult: a karácsonyi időszakban még több szomorú esetről értesítettek gazdik, és a közösségi oldalakon is láthattunk kétségbeejtő történeteket. Ez a régóta húzódó fontos és súlyos probléma nem volt ismeretlen számomra, hiszen 2019-ben már indult egy civil kezdeményezés a témában. Azt sajnos Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony lesöpörte az asztalról, annak ellenére, hogy dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke is kijelentette, hogy Kecskemét város önkormányzata is lehetne az állatorvosi ügyeleti rendszer fenntartója. A petíció szakmai megalapozottságát Dr. Hadházy Ákos állatorvos és országgyűlési képviselő is megerősítette.

- Az állatorvosi ügyeletet pontosan milyen forrásból szeretné megvalósítani?

 - A városi költségvetés tervezése jelenleg is zajlik. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonynak írt levelemben előzetesen is kértem, hogy a költségvetésben biztosítsunk forrást egy önkormányzati finanszírozással támogatott állatorvosi ügyeleti rendszer megszervezésére. Szemléltetésképpen Szolnokon ez az összeg 2020-ban 4 millió forint volt, ahol 2016 óta, országosan is példamutató módon működik a hétvégi és ünnepnapi állatorvosi ügyelet a városvezetés koordinálásában és finanszírozásában. Kecskemétnek, ami gazdaságilag az ország egyik legjobban teljesítő megyéjének székhelye, nem szabadna, hogy gondot okozzon ez az összeg a város éves költségvetéséből annak érdekében, hogy az itt élő polgárok életminősége javuljon.

Élő adás