2020. Június 2. Kedd  Anita, Kármen

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kossuth-díjas lett Kovács Miklós tiszakécskei népi iparművész

 Március 15. alkalmából Kossuth díjat vehetett át Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester. Az elismerést Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök és adta át.

Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester, népi iparművész, a népművészet mestere részére a magyar népi kultúra hagyományainak ápolását és gyarapítását az évszázados múltra visszatekintő kékfestő mesterség művészi szintű gyakorlójaként és továbbadójaként több évtizede szolgáló, értékteremtő munkája elismeréseként jutalmazták a magas rangú elismeréssel.

Kovács Miklós kékfestő mester, népi iparművész, a népművészet mestere 1928. április 28-án született Újkécskén (ma Tiszakécske). 
Családja 1878 óta foglalkozik kékfestéssel, az első műhelyük Kecskeméten volt, majd Kiskunfélegyházán alapítottak üzemet. Apja 1927-ben hozott létre kékfestő műhelyt Tiszakécskén. Kovács Miklós tanulmányai után esztergályosként dolgozott, de mikor édesapja megvette az első mintázógépet, mégis a kékfestő mesterséget választotta. Előbb segédként dolgozott apjával, majd 1962-ben tette le a kékfestő mestervizsgát. Pamutvászon, lenvászon, szatén és bársony kikészítésével foglalkozott.
1974-től mintegy 30 egyéni kiállítása volt (többek között Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten, Pápán, Szentesen). A Népi Iparművész cím (1976) után 1985-ben a Népművészet Mestere címet is megkapta, 1995-ben az Év Mestere elismerésben részesült. 1995-98 között a családdal szakértőként tevékenykedett a szentendrei Néprajzi Múzeumban, egy eredeti kékfestő műhely kialakításában. 
Tiszakécskei családi műhelyük nemcsak a hazai, de az európai ipartörténeti ritkaságok közé tartozik. Felesége 1982 óta népi iparművész és a kézi tarkázású terítők elismert készítője, szintén népi iparművész lányuk a terméktervezésen kívül a kékfestő teljes választékát kínáló szentendrei üzletet vezeti.
Kovács Miklós 2007-ben megkapta Tiszakécske város Művészeti Díját, 2011-ben a Lengyel Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét, 2012-ben Tiszakécske díszpolgára, 2016-ban a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett. A Hungarikum Bizottság döntése alapján nemzeti érték a "kékfestő tevékenység és Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életműve, melyet a tevékenység fennmaradása érdekében végzett". Az Indiából származó kékfestés hagyománya 2018 novemberében felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

Élő adás