2020. Április 4. Szombat  Izidor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Közleményt adott ki a polgármester az iparűzési adóval kapcsolatban

Az elmúlt hetekben heves vita alakult ki az iparűzési adó kapcsán, a versenyképességi tanács ugyanis a helyi iparűzési adó változtatását vetette fel. Ez jelentős megtakarítást jelenthetne a vállatoknak, ugyanakkor forrásokat vonhat el az önkormányzatoktól. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester közleményben reagált a helyzetre. Kiemelte, fontos cél, hogy a jogszabály módosításával a magyar KKV szektor előnyhöz jusson, a cégek pedig ne megtakarításként kezeljék a náluk maradó forrást, hanem technológiai fejlesztésre fordítsák azt.

Nagy érdeklődést váltott ki az a hír, miszerint a kormány változásokat tervez a helyi iparűzési adóval kapcsolatosan. Kecskeméten tapasztalatból tudjuk, hogy az adócsökkentésnek van gazdaságélénkítő hatása. A város annak idején a helyi nagyvállalatokkal közösen dolgozta ki azt a gazdaságösztönző adópolitikát, amelyet 2008-tól vezetett be, évente egytized százalékkal csökkentve a helyi iparűzési adó mértékét, a 2 százalékos törvényi maximumról 1,6 százalékra.

Akkor ezzel a döntéssel növeltük a város versenyképességét a többi hazai településsel szemben, most pedig egy esetleges országos csökkentéssel Magyarország versenyképessége növekedhet a szomszédos országokkal szemben.

Fontos lenne azonban a jogszabály módosításával elérni azt a célt is, hogy a magyar KKV szektor előnyhöz jusson, illetve a cégek ne megtakarításként kezeljék a náluk maradó forrást, hanem technológiai fejlesztésre fordítsák azt.

Mindezek mellett tény, hogy az önkormányzatok bevételei csökkennének, ezért a helyi iparűzési adót érintő módosításokkal párhuzamosan az államnak át kell gondolnia a városok, települések finanszírozását is.

Élő adás