2021. Május 6. Csütörtök  Ivett

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Közösségi szemétgyűjtést tartottak a matkóiak

Lovas kocsival érkeztek azok a környezetükért tenni akaró önkéntesek, akik az 54-es főút felőli matkói bekötőutat tisztították meg a szeméttől szombaton délelőtt. A tavaszi közösségi hulladékgyűjtésnek mára már 15 éves hagyománya van a falu lakosai körében.

Matkón hosszú múltja van a tavaszi közösségi hulladékgyűjtésnek. Az 54-es bekötőút mentén lévő szakasz tisztítását végzik összefogásban a helyiek már 15. éve, minden tavasszal. A járványügyi szabályok betartásával szervezték meg idén is a környezetszépítő megmozdulást. Az akciót Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester segítette.

– A szemetelés forrását kellene megszüntetnünk. A szemétszedés csak tüneti kezelés, de szükséges, mert ráirányítja a figyelmet arra, hogy ne szemeteljünk – hangsúlyozta a helyszínen az alpolgármester.

– Tanuljunk meg úgy élni, hogy nem szemetelünk! Ne az legyen a természetes, hogy letekerjük a kocsi ablakát és kidobjuk, amire nincs szükségünk. Ez a hosszú távú feladatunk, de természetesen időnként a természetet rendbe kell tenni, el kell vinni a hulladékot, hogy lássa a többi ember, hogy tisztaság van, mert akkor nehezebben dobja majd el – fejtette ki a távlati célokat Szeberényi Gyula Tamás.

A környezet, a példamutatás nevel. A szülők feladata, hogy már kiskorban megtanítsák gyermekeiket a környezetük tisztántartására és megóvására. A legtöbben ezért is érkeztek a kicsikkel együtt a közel 20 főt megmozgató akcióra.

Egy anyuka elmondta, hogy nagyon hasznos dolognak tartja, hogy már gyerekkorban megtanulják a kicsik a környezet védelmét. Így ők már biztosan nem fogják eldobni a szemetet. Ha ezt már kisgyerekkortól beléjük neveljük, akkor számukra már természetes lesz felnőttként is.

A 15 éves hagyomány szerint ma is lovaskocsival indultak a szemétgyűjtők, a matkói bekötőút mentén, az 54-estől a falu felé haladva.

Ez a példaértékű társadalmi összefogás nem csak lokális, de globális szinten is segíti a szemétprobléma felszámolását Kecskemét területén. Az alpolgármester elmondta, hogy városunk részt vett a „Tisztítsuk meg Magyarországot!” programban, amely keretében néhány szeméttelepet már fel tudtak számolni, de sajnos nagyon sok problémás terület van.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a város elkötelezett aziránt, hogy felszámolják a szemetelést Kecskeméten. Céljuk, hogy erősítsék ezeket a társadalmi összefogásokat, amelyek a környezet tisztaságát segítik.

Élő adás